‘Ons nieuwbouwhuis is een lot uit de loterij’

Jette, Patrick, Iefke en Silke

Ze wonen er net. De verhuisdozen staan nog her en der door het nieuwbouwhuis in Amsterdam-Oost, in een buurtje vlakbij winkelcentrum Oostpoort. Jette (40) en Patrick (42) vertellen dat ze twee jaar naar dit moment hebben uitgekeken. In het voorjaar van 2015 werden ze ingeloot voor deze nieuwbouwwoning. “Een lot uit de loterij. Er waren maar liefst 750 gegadigden voor 23 woningen. We konden het eerst niet geloven.”

Jette, Patrick en hun twee dochters Iefke (8) en Silke (11) woonden eerst in een bovenwoning iets verderop in Amsterdam. “Voor de kinderen is dit een kasteel”, zegt Jette. Ze is zelf ook enorm blij met de oppervlakte van de woning. Ze hebben nu de beschikking over 140 vierkante meter tegen 90 in hun bovenwoning. “Zoveel ruimte, betaalbaar en toch dichtbij de stad.”

Vrijwel geen opleverpunten

Pluspunt is ook dat de kinderen nu zo naar buiten kunnen rennen om te gaan spelen. En dat alles nieuw is. Dat er op iedere verdieping een toilet is. En de afwerking van het huis was ook prima. Vrijwel geen opleverpunten. Wat Patrick aansprak was dat ze konden meedenken hoe de woning zou worden. Waar de muren geplaatst moesten worden en waar de kasten. “Het fijne van een nieuwbouwwoning is dat je een groot deel van de indeling meestal zelf kunt bepalen. Het lastige hieraan is wel dat je een woning vanaf papier koopt en je veel keuzes moet maken. Dit gaat niet alleen over de indeling, maar ook over een open of gesloten trap en de locaties van de stopcontacten. Wij hebben hier samen best een tijd over nagedacht.”

Bouwproces volgen en goed opletten

Patrick en Jette hebben het hele bouwproces nauwgezet gevolgd. Niet alleen om te kunnen bepalen waar muren en kasten geplaatst moesten worden. Het is volgens Patrick ook belangrijk om in de gaten te houden waar bijvoorbeeld de leidingen lopen, zodat je achteraf niet voor verrassingen komt te staan als je gaat boren. Hij maakte regelmatig foto’s om te zien hoe de woning werd ‘opgebouwd’. Bij de nieuwe buren ging het wel mis. “Die hebben door een leiding heen geboord.”

Dubbel voordeel

Ze hoopten stiekem dat hun woning eerder klaar zou zijn, ook al liep alles zoals gepland. Geen vertragingen. Maar ze hadden graag afgelopen Kerst al in hun nieuwe huis gezeten. Twee jaar wachten is immers lang. Maar het wachten heeft ze ook een onverwacht voordeel opgeleverd. De huizenprijzen zijn de afgelopen paar jaar flink omhoog gegaan. Zeker in Amsterdam. Hun nieuwe huis was op het moment van aankoop nog goed betaalbaar. En hun oude woning is in die periode flink meer waard geworden. Ze durfden te wachten met het in de verkoop doen van de bovenwoning, want het huis ligt in een populaire wijk. Het was dan ook zo weg. “We hadden mazzel en hebben onze bovenwoning goed kunnen verkopen.”

Meer informatie: