Een huis van duurzame bouwmaterialen?

Een huis uit de printer laten rollen dat ook nog eens uit duurzame materialen is samengesteld. Het klinkt als toekomstmuziek, maar het is op kleine schaal realiteit. 3D-techniek kan een belangrijke bijdrage leveren aan de verduurzaming van de woningbouw. Er zijn ook andere innovaties die de interesse van consumenten voor duurzame materialen kunnen stimuleren. En dat zou mooi zijn, volgens Maarten Markus van gebieds- en projectontwikkelaar AM en Robert Koolen van bouwer Heijmans.

Beide professionals weten uit ervaring dat de gemiddelde koper (of huurder) van een nieuwbouwwoning vooral gaat voor de locatie en de ruimte die de nieuwe woning te bieden heeft. Zijn er voldoende slaapkamers bijvoorbeeld. Of past de locatie bij uw levensstijl? Toch zie je stapsgewijs dat materiaalkeuzes belangrijker worden in de woningbouw, volgens Robert Koolen van Heijmans. “Het gaat dan vooral om de uitstraling van die materialen en de beleving van de consument. Daarnaast speelt ook mee dat vanuit de wetgeving ook steeds meer aandacht is voor het gebruik van duurzame materialen.”

Wat gaat er veranderen?

De veranderingen die op stapel staan als het gaat om wetgeving rond het gebruik van duurzame materialen in de (woning-)bouw gaan in op 1 januari 2018. Vanaf die datum wordt nauwkeuriger naar de impact gekeken van het gebruik van materialen. Dit wordt vervolgens uitgedrukt in geld. Uiteraard: hoe kleiner de impact, hoe duurzamer. De kosten mogen bij nieuwbouw volgens de MilieuPrestatie Gebouwen (MPG) niet hoger uitkomen dan 1 euro per vierkante meter bruto vloeroppervlak per jaar.

Bewustzijn verhogen

U mag die cijfers vergeten. Het gaat er volgens Maarten Markus en Robert Koolen vooral om dat we als consument ons meer bewust worden van de milieubelasting van materialen. Dat we er oog voor hebben en het heel natuurlijk vinden om te (gaan) kiezen voor duurzame materialen. Omdat ze langer meegaan bijvoorbeeld. Of omdat hergebruik iets moois kan opleveren. Maarten Markus: “Neem bakstenen. Klei is op zich geen schaarse grondstof, maar het moet wel de oven in en dat kost veel energie. Er zijn nu manieren om oude stenen te recyclen in de klei zodat de nieuwe bakstenen op een lagere temperatuur afgebakken kunnen worden.”

Meerwaarde voor de consument

Hergebruik van oude bakstenen levert niet alleen een energiebesparing op. Het voegt ook iets toe voor de consument. “Als je oude bakstenen meebakt, neem je ook iets mee van de lokale identiteit.”

Duurzamer en flexibeler

Aan projectontwikkelaars en bouwers de taak om te blijven innoveren als het gaat om het gebruik van duurzame materialen. Het is bijvoorbeeld handig om materialen te gebruiken voor de bouw van een huis die het makkelijk(er) maken om een woning aan te passen aan de levensfase van de gebruiker. Dat kan door te kiezen voor demontabele houtskeletbouw in plaats van beton. Duurzamer en flexibeler. “Zodat een woning  makkelijker aan te passen is aan de woonwensen van de bewoners zodra de leefstijl van hem of haar verandert. Dit betekent dat een bewoner langer in een woning kan blijven of dat de woning elders wordt hergebruikt als de woonvraag zich verplaatst naar een andere regio. Ook dat kan bijdragen aan duurzaamheid”, volgens Maarten Markus.

Experimenten en innoveren

Robert Koolen van Heijmans vertelt dat er heel veel experimenten aan de gang zijn als het gaat om het op een innovatieve manier gebruikmaken van materialen waarbij ook gelet wordt op duurzaamheid. Heijmans experimenteert met 3D-printen. Zo deed de bouwer uit Rosmalen mee aan een experiment in Amsterdam waarbij ’s wereld eerste brug van metaal werd geprint. En u kent misschien ook het voorbeeld van het Amsterdamse grachtenpand, een experiment van DUS Architects waar Heijmans wederom bij betrokken is. “Het printen gebeurt met bio-plastics”, vertelt Robert Koolen.

Een huis van modder!

Ook elders worden stappen gemaakt in de woningbouw als het gaat om 3D-technieken. DuurzaamBedrijfsleven.nl berichtte eerder dit jaar dat niet alleen futuristische gebouwen, maar ook simpele huizen uit modder met een 3D-printer gebouwd kunnen worden. Italiaanse ontwerpers hebben een 3D-printer ontworpen die in rampgebieden huizen kan printen uit materialen als klei en modder. In hetzelfde artikel wordt ook de Nederlandse bouwer BAM aangehaald. Volgens BAM moet de 3D-printer gebruikmaken van bouwmaterialen die veel in de natuur voorkomen. We kunnen als consument nog heel wat (duurzame) innovaties tegemoet zien.