Hulp bij het lezen bouwtekening nieuwbouwhuis

Als aspirant-koper van een nieuwbouwhuis is het lastig om met de bouwtekening in de hand te bepalen hoe uw toekomstige woning eruit gaat zien. Wellicht heeft u ook de beschikking over een artist impression of 3D-tekening om een beetje een idee te krijgen van de plek en de omvang van de woning. Een bouwtekening blijft echter de basis want deze bevat alle details. Dat minutieuze maakt het echter ook lastig om de bouwtekening te begrijpen. Een paar tips.

Ze vouwt een bouwtekening open van een nieuwbouwhuis in Zwammerdam. Gewoon als voorbeeld hoe zo’n tekening er uit kan zien. Architect Femke van de Voort van het gelijknamige bureau vertelt dat een verkooptekening van een nieuwbouwhuis vaak op een schaal van 1 op 50 wordt aangeleverd. Dat is de standaard omdat dan duidelijk te onderscheiden is waar de stopcontacten zitten net als de andere belangrijke details. Op een kleinere schaal is dat niet meer duidelijk waar te nemen.

De hoogte van de trap en andere lastige details

Op de opengeslagen bouwtekening staan punten, streepjes, lijnen en vlakken. En aan de zijkant een renvooi, een legenda met de symbolen die duidelijk moet maken waar de deurbel zit, waar het tegelwerk zich bevindt en waar u de serieschakelaar of het ventilatierooster kunt vinden. Femke van de Voort vertelt dat het vooral lastig is om aan de hand van een bouwtekening te bepalen hoe de trap precies loopt. Waar de trap eindigt. “De onderste trede wordt aangegeven met een bolletje en een dichte pijl betekent dat je echt bent aangekomen, maar een open pijl dat je nog verder moet.”

Niet op vloerniveau maar op anderhalve meter hoogte

Het blijft lastig om een echt beeld te vormen van dit soort details. Vooral ook omdat de bouwtekening een doorsnede is van alles wat zich bevindt op een hoogte van anderhalve meter. Vandaar dat een trap vaak verder gaat dan op de tekening valt af te lezen. Alles wat zich boven die 1 meter en 50 centimeter bevindt wordt aangegeven met een stippellijn. Dat kan voor verwarring zorgen. “Ook bijvoorbeeld een vide wordt om deze reden aangegeven met een stippellijn.”

Draairichting deuren en gevoel voor de ruimte

Het is belangrijk om de tijd te nemen voor een bouwtekening en door alle details door te nemen. Te kijken hoe de draairichting van de deuren staat ingepland. Zodat u niet voor verrassingen komt te staan. Ook dat valt af te lezen aan de bouwtekening. Meestal  worden deuren in open stand getekend en geeft een cirkelboog aan hoe de deur dicht gaat.

Het is vaak moeilijk om u echt een voorstelling te maken van de omvang van de ruimtes als u de bouwtekening voor u heeft. “Een tip die ik hiervoor kan geven is: neem een stuk tape mee om op een open plek uit te zetten hoe groot de ruimtes eigenlijk zijn. Zo ontwikkelt u daar een gevoel voor.”

Denk vooruit en bepaal waar meubels moeten komen

Het is belangrijk – ook als de bouw van uw nieuwe woning nog niet is begonnen – na te denken hoe u uw toekomstige woning gaat inrichten. Het is volgens Femke van de Voort een kwestie van vooruit denken. De bouwtekening laat misschien zien dat de stopcontacten alleen aan het begin van een ruimte en aan het eind van een ruimte worden geplaatst. Maar wat als u besluit om uw bankstel met bijzettafel op een bepaalde plek te zetten en in de buurt een stopcontact had willen hebben. Dit soort aanpassingen zijn makkelijker door te voeren als de bouw nog moet beginnen.

Vergissen is menselijk dus controleer de bouwtekening

Kijk kritisch naar een bouwtekening. Klopt de draairichting van de toiletdeur bijvoorbeeld wel? Of is het praktischer als de deur andersom open gaat. Vergissen is menselijk. Ook een tikfout kan grote gevolgen hebben. Misschien staat aangegeven dat de pui 2.14 hoog is, terwijl er 2.40 had moeten staan. Een bouwtekening is samen met de technische beschrijving onderdeel van het contract en hoort bij de koop-/aannemingsovereenkomst. Femke van de Voort: “Pas op voor extra kosten die gemaakt moeten worden omdat de afmetingen niet kloppen. Dat zijn kosten die u niet graag op u wilt nemen. Maar het kan wel gebeuren. Ook als het fout op de bouwtekening staat. U heeft er immers voor getekend.”

Een paar belangrijke details van een bouwtekening

  • Schaal bouwtekening meestal 1:50 (standaard)
  • Alle maten zijn in millimeters
  • Doorsnede is op een hoogte van 1.50 meter, dus niet op vloerniveau
  • De hoogte (bijvoorbeeld van een halfhoge muur of van het tegelwerk in de badkamer) is niet altijd af te lezen van een bouwtekening. Dat staat meestal in de technische omschrijving die standaard wordt bijgeleverd.
  • De keuken in een nieuwbouwwoning is vaak met een stippellijn aangegeven, omdat deze meestal niet meer standaard wordt meegeleverd. Die keuzevrijheid maakt wel dat u secuur moet zijn bij het uitkiezen van een nieuwe keuken qua afmetingen.

Een paar tips:

  • Neem de tijd om een bouwtekening te begrijpen
  • Als de bouwtekening niet voldoende inzicht geeft in de grootte van een bepaalde ruimte: ga aan de slag met een stuk karton en maak bijvoorbeeld een kijkdoos met alles op – de juiste – schaal. Ook de meubels. Of maak het inzichtelijk op uw computer. Er zijn online programma’s voor bijvoorbeeld het inrichten van uw woonkamer.
  • Denk vooruit en bepaal vooraf waar de meubels moeten komen. Dan kan zo nodig nog afgeweken worden van de plannen zoals vermeld op de bouwtekening: stopcontacten, lichtknopjes etc.
  • Schakel zo nodig een architect in om hem of haar mee te laten denken over de indeling van uw nieuwbouwhuis en de mogelijkheden. Die zijn misschien veelzijdiger dan u denkt!
  • Als u tekent voor een nieuwbouwhuis is de bouwtekening onderdeel van de koop-/aannemingsovereenkomst. Voorkom onnodige (extra) kosten. Controleer de bouwtekening daarom goed.