Is een tas van gerecycled bouwhekdoek iets voor u?

Kozijnen die worden hergebruikt, cement uit oud beton én balken uit oude panden die worden gedemonteerd, bewerkt en herplaatst in een nieuwbouwhuis. Ontwikkelaars en bouwers doen hun best om zo duurzaam mogelijk te bouwen en daar hoort ook steeds vaker hergebruik van materialen en grondstoffen bij. Volgens Mirjam Velthuis van SYNCHROON Ontwikkelaars gaat dit ook op voor promotiematerialen op de bouwplaats. Ze kwam op het idee om tassen te maken van gebruikte mesh bouwhekdoeken.  “Zolang er een naald doorheen kan, moet het mogelijk zijn om er iets van te maken.”

De mesh bouwhekdoeken lagen opgerold in een bouwkeet in Harderwijk waar SYNCHROON met een groot nieuwbouwproject bezig is. De rollen doek met een afmeting van ongeveer drie bij een meter zeventig  lagen in de weg en het zag er even naar uit dat ze bij het afval terecht zouden komen. Er zat volgens de verkoopmanager nog geen zandkorrel op. Ze waren amper gebruikt en in goede staat. “Toen dacht ik. Ik probeer het gewoon.”

Gebruik van bouwhekdoeken bij nieuwbouw

Mesh is geen textiel maar plastic. Het is sterk materiaal. Bouwers en ontwikkelaars gebruiken het om bijvoorbeeld een bouwterrein af te schermen en passanten – vanwege de opdruk op het doek – een beeld te geven van het nieuwbouwproject in aanbouw. De doeken hangen soms lange tijd op dezelfde plek en vergaan dan bijna. Dat was duidelijk niet het geval in Harderwijk. “Ik kreeg het niet over mijn hart om ze rollen met bouwhekdoeken weg te gooien.”

Iedere tas is uniek

Van wasmandformaat naar tasformaat

Mirjam Velthuis besloot de ongeveer zestig doeken stuk voor stuk mee naar huis te nemen. Ze begon te naaien en na de eerste probeersels ging ze van wasmandformaat naar tasformaat. Ongeveer vijftig tassen maakte ze voor haar collega’s, kennissen en vrienden. Inmiddels heeft ze een grote opdracht binnen om nog meer tassen te maken. Enigszins verrast is ze over het plotselinge succes. Tassen maken van stoffen, leer en andere materialen die ze op de kop wist te tikken in kringloopwinkels, dat deed ze al langer. Mond-op-mond reclame leverde haar met enige regelmaat een klant op. Sinds ze koos voor mesh als basismateriaal is de interesse voor haar tassen flink toegenomen. “Het is enorm mooi dat we  tassen kunnen aanbieden die zijn gemaakt van ons eigen afval.”

Nog veel meer tassen

Deze klantmanager en tassenmaker maakte haar eerste serie tassen met vooral de nadruk op de print, zodat de tas mooi uit zou komen. Dit leverde helaas ook redelijk veel afval op. Ze was benieuwd wat er qua vormgeving zou gebeuren als zij dit idee eens los liet en zich puur zou focussen op het formaat van de tas en daarmee het volledig hergebruik van het doek. De printen zijn net zo mooi en veel abstracter! Je herkent de woningen en de reclame niet meer, het is veranderd in enkel kleur en vorm. Heel verrassend; een mooie print, een iets compactere tas én nagenoeg geen afval. De circulaire tas 2.0!

Oproep naar andere consumenten

De boodschap van Mirjam Velthuis naar andere consumenten is om met  andere ogen naar een product te kijken als het moment is aangebroken dat het in de prullenbak dreigt te verdwijnen. Er zijn naar haar idee heel veel producten die getransformeerd kunnen worden tot iets anders dan waar ze oorspronkelijk voor bedoeld waren. Het is volgens haar belangrijk om creatief te zijn als het gaat om hergebruik, zowel thuis als op de werkvloer.

Kom met een idee en win een gerecyclede tas

Vijf tassen zijn er te winnen voor degenen die met een leuk, goed en het liefst ook bruikbaar idee komen om hergebruik in de bouw te bevorderen. Mirjam Velthuis maakt ze speciaal voor u. Mail ons uw inval, gedachte of beproefde methode en maak kans op een circulaire tas: redactie@bewustnieuwbouw.nl

Meer informatie: