Nieuwbouwhuis duurder, maar maandlasten niet per se hoger

Minder interesse om een nieuwbouwhuis te kopen vanwege de stijgende prijzen? Gert-Jan Olsthoorn, oprichter van Olsthoorn Makelaars in de regio Den Haag en Westland, ziet het heel anders. Hij onderkent dat de prijzen van nieuwbouwhuizen dan wel sterker gestegen zijn dan die van vergelijkbare bestaande woningen, maar dat betekent niet dat de maandlasten hoger uitpakken en dat de consument per saldo duurder uit is. “Wie een duurzaam en energiezuinig nieuwbouwhuis koopt, heeft geen of weinig energielasten. En er zijn nog een paar andere voordelen die een stimulans kunnen zijn om te kiezen voor een duurzaam nieuwbouwhuis.”

Het gaat om serieuze bedragen. Of u nu een nieuwbouwhuis of een bestaande woning gaat kopen, de prijzen zijn in de volle breedte omhoog gegaan de laatste jaren. Dat de prijzen van nieuwbouw extra hard gestegen zijn heeft te maken met hoge bouwkosten en grondprijzen én de duurdere apparatuur ter vervanging van de oude aardgasgestookte cv-ketel. Nieuwbouw is tegenwoordig aardgasvrij. Projecten die vanaf juli 2018 van de tekentafel kwamen hebben een warmtepomp of andere energiezuinige en duurzame oplossingen om het huis te verwarmen (of juist te koelen).

Drijfveren van de consument

Consumenten geven steeds meer de voorkeur aan een huis dat toekomstbestendig is volgens de nieuwbouwmakelaar. De aardbevingen in Groningen en het besluit van de Nederlandse overheid om van het aardgas af te gaan, stimuleren consumenten om te kiezen voor gasloos wonen. “Mensen kiezen bewust voor nieuwbouw omdat ze de woning naar eigen wens kunnen afwerken en omdat het een voorbereiding is voor de toekomst.”

Onderzoek BPD

Een onderzoek van gebiedsontwikkelaar BPD onderstreept de groeiende interesse van consumenten voor duurzaamheid. Willen klanten investeren in een duurzame woning en woonomgeving was de centrale vraag.  En wat vinden zij belangrijk bij duurzaam wonen? De uitkomsten van het onderzoek geven aan dat 90 procent van de consumenten – er deden 1200 mensen mee aan het onderzoek – belangstelling heeft voor duurzaam wonen. De belangrijkste triggers zijn volgens het onderzoek de impact op het milieu (38 procent), de reden dat duurzaam wonen (dus ook duurzame nieuwbouw) toekomstbestendiger is (37 procent) en ook het comfort speelt een belangrijke rol (21 procent).

Nieuwbouwhuis met warmtepomp

Financiën

De deelnemers aan het onderzoek vragen zich echter ook af wat het hen zal opleveren, zowel financieel als in termen van kwaliteit. Al noemen de respondenten uit het onderzoek dit minder vaak dan de hierboven genoemde redenen. Dat neemt niet weg dat het financiële verhaal ook een belangrijke stimulans kan zijn om te kiezen voor een duurzaam en energiezuinig nieuwbouwhuis. “Als je mensen vertelt dat de maandelijkse energielasten van zeg 150 euro komen te vervallen – of in ieder geval een stuk lager uitpakken – als ze een energiezuinig nieuwbouwhuis kopen, dan zie je ze enthousiast worden”, vertelt nieuwbouwmakelaar Gert-Jan Olsthoorn.

Andere financiële prikkels

Los van de lagere of geen maandelijkse energiekosten, kunnen kopers van een energiezuinig en duurzaam nieuwbouwhuis ook op andere vlakken financieel voordeel hebben. Zo kan er sprake zijn van een rentekorting op uw hypotheek van 2 procentpunt voor een duurzame woning en die kan oplopen tot een half procentpunt als er ook gebruik is gemaakt van een woning met duurzaam houtverklaring. . “Consumenten moeten dus niet terugschrikken van de hogere prijs van een nieuwbouwhuis in vergelijking met een vergelijkbare bestaande woning. Per saldo kunnen de maandlasten lager uitpakken.”

Voorbeelden

De nieuwbouwmakelaar geeft twee voorbeelden om aan te tonen dat het prijsverschil tussen een nieuwbouwwoning en een bestaande woning geen hogere maandlasten hoeft op te leveren. Sterker, de maandlasten bij het nieuwbouwhuis pakken hier lager uit dan bij de bestaande woning ook al ligt de prijs van de woning uit 2003 flink lager, uitgaande van gelijkblijvende rentes en energietarieven en geen rekening houdend met vervanging:

  • Bij woning A uit 2003 in het Zuid-Hollandse Wateringen bedraagt de verkoopprijs 399.900 euro. Het gaat om een hoekwoning van 129 vierkante meter. De uitbouw kost 27.900 euro. De maandlasten van de hypotheek (10 jaar vast tegen een rente van 1.9 procent) komen uit op een nettobedrag van 1.260 per maand waarvan 826 euro aflossing. De totale rente over 30 jaar bedraagt 113.542 euro. De totale energielasten over 30 jaar 54.000 euro.
  • Woning B uit 2018 (eveneens 129 vierkante meter groot) in RijswijkBuiten is een nul-op-de-meter woning. De prijs bedraagt 490.000 euro. Het huis heeft een warmtepomp met boiler en 23 zonnepanelen en triple glas voor een goede isolatie. De hypotheek (tien jaar vast tegen 1,7 procent vanwege de duurzaamheidshypotheek omdat het een energiezuinige woning betreft) bedraagt netto 1.537 per maand waarvan 1.022 aflossing. De totale rente over 30 jaar bedraagt 127.982 euro en het onderhoud van de installatie over 30 jaar komt uit op 13.440 euro.
Gert-Jan Olsthoorn

Gert-Jan Olsthoorn meent dat de kosten voor de kopers van het energiezuinige nieuwbouwhuis ongeveer 72 euro per maand lager uitkomen. “Dat zou je niet verwachten als je alleen naar de koopprijs kijkt.”

Gebruik

Consumenten moeten om deze reden niet schrikken van de hogere prijs van een nieuwbouwhuis volgens de makelaar. “De koopprijs mag dan lager liggen bij een bestaande woning, er komen nog wel (hogere) energiekosten bij en ook kunt u dan vaak geen aanspraak maken op extra rentekorting.” Belangrijk punt is verder dat consumenten goed leren omgaan met de nieuwe apparatuur, zoals bijvoorbeeld een warmtepomp met boiler,  die in een nieuwbouwhuis is aangebracht. Daar ligt een belangrijke rol voor makelaars, ontwikkelaars en bouwers. Alleen bij het juiste gebruik is er sprake van een optimaal voordeel (dus lage of geen energielasten en comfort).

De Wilgen

De makelaar vertelt dat consumenten in eerste instantie wellicht schrikken van de hogere prijs van nieuwbouw, maar dat dit wegebt als de voordelen duidelijk zijn. Het is belangrijk om dit goed te communiceren, volgens hem. Er zijn ondertussen veel consumenten die zich niet laten afschrikken. Zo ziet hij dat de animo voor een nieuwbouwhuis vaak hoger is dan bij bestaande bouw. “Vaak wel drie keer zo hoog.”

Toen onlangs de verkoop van de energiezuinige nieuwbouwhuizen in de wijk De Wilgen in RijswijkBuiten van start ging, lagen er al om vijf uur mensen voor de deur terwijl de verkoop pas om 11 uur begon. Het ging om energiezuinige woningen in de prijsklasse van 389 duizend tot 489 duizend euro. “Het ging in totaal om 43 woningen en er waren in korte tijd al 200 kandidaten.”