Ook na uw 65e kunt u nog een hypotheek krijgen

Verhuizen na je 65e. Het gebeurt vaak, bijvoorbeeld omdat de kinderen het huis uit zijn en het huis te groot is geworden, of uit behoefte om gelijkvloers te wonen. Maar wilt u na uw 65e uw nieuwe woning kopen, of liever huren? En kunt u wel een hypotheek krijgen op die leeftijd?

Eigen huis, zelf aanpassingen doen

Een van de voordelen van een eigen huis is dat u zelf beslissingen kunt (blijven) nemen over aanpassingen, inrichting en onderhoud. Bent u huurder, dan bent u voor aanpassingen afhankelijk van uw verhuurder. Als eigenaar kunt u eventuele aanpassingen bovendien (gedeeltelijk) financieren vanuit de hypotheek. “Maar er is nog een reden voor senioren om te kopen”, zegt Robin de Wit van online hypotheekverstrekker eyeOpen.nl. “Veel ouderen kopen een huis vanwege de nalatenschap voor hun erfgenamen. Zij zien een eventuele overwaarde als een mooi duwtje in de rug voor de volgende generaties. Als de koopwoning meer waard wordt, kunnen de kinderen van die overwaarde bijvoorbeeld hun eigen woning (deels) afbetalen, of de studie van hún kinderen betalen.”

Een hypotheek, ook na uw 65e

Veel mensen vragen zich af of zij na hun 65e die keuze nog wel hebben. Want kun je op die leeftijd überhaupt nog wel een hypotheek krijgen? “Jazeker, dat kan”, zegt De Wit. “Het is mogelijk om op basis van je inkomen na je 65e een hypotheek af te sluiten. En nu de rente erg laag is, is het extra aantrekkelijk. Vaak stelt de hypotheekverstrekker wel een overlijdensrisicoverzekering verplicht. Daarmee is hij verzekerd van de afbetaling van (een deel) van de hypotheek, als de klant binnen de looptijd van de hypotheek overlijdt. Bij een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) is de overlijdensrisicoverzekering altijd verplicht, bij een hypotheek zonder NHG niet altijd.”

Hogere premie als u ouder wordt

In het afsluiten van deze verzekering zit wel de moeilijkheid, weet De Wit. “Het is belangrijk dat je als klant weet dat de maandpremie van de overlijdensrisicoverzekering hoger wordt naarmate je ouder wordt. Het risico voor de verzekeraar wordt namelijk ieder jaar groter. De maximale leeftijd waarop je zo’n verzekering kunt afsluiten, verschilt per verzekeraar. De hoogte van de hypotheek ten opzichte van de marktwaarde van de woning, bepaalt de looptijd en de hoogte van de overlijdensrisicoverzekering. De hypotheek kan dertig jaar lopen.”

Meer informatie:

  • Kijk op www.eyeopen.nl voor meer informatie.