Virtueel rondlopen in uw nog te bouwen huis

Door uw toekomstige woning lopen terwijl de bouw nog moet beginnen. Het kan dankzij het gebruik van een VR-bril met bijbehorende technologie. Steeds meer projectontwikkelaars zien de voordelen. Ook bouwer en ontwikkelaar Van Wijnen maakt in de regio Noord gebruik van een VR-app en heeft plannen om binnen afzienbare tijd landelijk aan kopers en huurders van een nieuwbouwhuis de mogelijkheid te bieden om een virtueel kijkje te nemen in hun nieuwbouwhuis. De winst? Minder faalkosten en meer tevreden klanten.

“Het huis wordt bij wijze van spreken opgeleverd voordat de eerste paal de grond in gaat.” Bart Ledegang van de afdeling communicatie van Van Wijnen vat het kort en bondig samen. Zijn collega Leon Leeraar pakt een VR-bril van tafel om te laten zien hoe het werkt. Met VR-bril op verplaats ik me vervolgens virtueel van de ene ruimte van een nieuw te bouwen pand naar de volgende. Gewoon door te focussen op een  icoontje worden ‘stappen gezet’ en beweeg ik me richting een deur en betreed ik de kamer ernaast. “VR is met name beleving” , licht Leon Leeraar toe.

Kijkje in de toekomst

Van Wijnen wil klanten met deze applicatie laten zien hoe hun woning er uit kan gaan zien en wat de mogelijkheden zijn. Een klant die een nieuwbouwhuis kocht reageerde met de opmerking dat hij de woonkamer wat donker vond toen hij met VR-bril een kijkje nam in zijn nog te bouwen woning. “Wij zeiden vervolgens: er kan ook een uitbouw bij. Hij koos toen voor een uitbouw van 1 meter 20. De optie had hij eerder nog niet in overweging genomen.”

Het begin van de klantreis voor kopers

Tijdens kopersmiddagen kunnen aspirant kopers ervaren hoe hun toekomstige huis er uit zou kunnen gaan zien. Van Wijnen zet de Virtual Reality App in tijdens voorlichtingsbijeenkomsten. “Zo kunnen ze tijdens een bezoek aan ons kantoor in Gorredijk in 3D door hun eigen woning lopen.” Een andere, speciale VR-bril wordt dan aangesloten op een computer bij Van Wijnen.

En voorpret voor huurders

Het bedrijf beschikt ook over meerdere mobiele versies: dan wordt er een mobiele telefoon in de VR-bril geplaatst. Hiermee gaat Van Wijnen bijvoorbeeld ook naar projecten waar een grote verbouwing gaat plaatsvinden. Zo ging de bouwer en ontwikkelaar onlangs met 3D-bril naar een zorgcentrum in Heerhugowaard in Noord-Holland. De huurders kregen zo een voorproefje van wat er staat te gebeuren.

Ik sta nu in de badkamer…

De bewoners van de zorgwoningen vonden het fantastisch om virtueel een kijkje te nemen en kwamen meteen in beweging toen ze de mogelijkheden kregen om te ervaren hoe hun appartementen en andere ruimten er uit komen te zien. “Sta ik nu in de badkamer?”, vroeg een oudere mevrouw met de VR-bril op. “Geen idee mevrouw, ik kan niet zien wat u nu ziet”, was mijn antwoord. “Er was duidelijk sprake van een leuke Babylonische spraakverwarring”, vertelt Bart Ledegang over de bijeenkomst met bewoners. Het was in ieder geval duidelijk dat ze er plezier in had.

Nog meer mogelijkheden

Het draait om het klantcontact tijdens het bouwproces en VR is een hierbij goed hulpmiddel. Een ander voorbeeld. Kopers van een nieuwbouwhuiskloppen regelmatig bij een koperbegeleider aan van Van Wijnen met de vraag of het al opschiet met de bouw of van hun nieuwe huis. “Met een VR-bril kunnen ze laten zien hoe de bouw vordert. Het is daarbij uiteraard wel heel belangrijk dat wij de app blijven vullen en actueel houden”, zegt Leon Leeraar. Hij is de BIM-regisseur bij Van Wijnen in de regio Noord wat staat voor Bouw Informatie Modellen. Hij denkt overigens dat VR over een jaar of vijf wellicht al weer een beetje achterhaald is. Technologische ontwikkelingen gaan snel.

Augmented reality

Een volgende stap waar Van Wijnen en andere ontwikkelaars zich op kunnen gaan richten zou augmented reality kunnen zijn, volgens Leon Leeraar. “Je ziet dan de echte wereld met een virtueel laagje er overheen.” Hij noemt Pokémon als voorbeeld om aan te geven wat hij bedoelt. De regisseur denkt dat deze techniek veel mogelijkheden gaat bieden aan bouwers en aannemers. “Zo’n bril weet dan waar je staat en op een bouwproject en projecteert bijvoorbeeld waar de wanden moeten komen. Daar is in de toekomst voor ons nog veel winst te behalen.”

Meer informatie over: