Waar of niet? Het raam mag niet open bij balansventilatie

De verwarming ’s nachts lager zetten spaart geen energie. Zonnepanelen werken alleen als de zon schijnt. En isolatie van spouwmuren leidt tot vochtproblemen. Over energiezuinig wonen wordt van alles beweerd. Maar wat is waar? In de rubriek ‘Waar of niet?’ scheiden kenners feiten van fabels. Deze keer buigen ze zich over balansventilatie.

De bewering:

“Het raam mag niet open bij balansventilatie.”

Waar of niet? De deskundigen:

Theo Smits (Heijmans Vastgoed en Woningbouw): “Dat is even zo geweest, maar allang achterhaald. Sterker nog; sinds 2012 is in het Bouwbesluit opgenomen dat in iedere kamer een raam open moet kunnen, ongeacht het ventilatiesysteem.”

Gert Harm ten Bolscher (adviesbureau DWA): “De bewoner kan de ramen gewoon openen als hij of zij dat wil. Daar heeft het balansventilatiesysteem geen last van. Alleen wordt het dan in de winter binnen wél kouder en in de zomer warmer. Het ventilatiesysteem blijft gewoon functioneren.”

Yuri Pelser (Y Productions): “Dan mogen ook de deuren niet open, mag de afzuigkap niet aan en mag er geen post door de brievenbus. En je mag er natuurlijk niet in leven want dat verstoort het systeem alleen maar. … In hun enthousiasme vertellen veel techneuten wat de techniek allemaal kan of zou moeten kunnen. Zij gaan dan voorbij aan de praktijksituatie van de klant. Het is immers mooier om te kunnen zeggen dat het apparaat 95 procent van alle warmte terugwint, dan dat de terugwinning in een normale gebruikssituatie zeventig procent is.”

Fred Vos, Uneto-Vni: “Ramen kunnen en mogen geopend worden. Het balansventilatiesysteem raakt daardoor niet defect. Wél werkt het dan minder energiezuinig.”

Erik van Heuveln, Zehnder Group Nederland BV: “Het wel of niet open kunnen of mogen zetten van een raam heeft niet met het systeem balansventilatie sec te maken.”

Marco Hofman, ISSO, kennisinstituut voor installatietechniek: “De juiste stelling is wat mij betreft: ‘Oók bij balansventilatie móet het raam áltijd open kúnnen’. Het is niet voor niets dat een te openen raam als eis voor verblijfsruimten in 2012 in het Bouwbesluit is opgenomen. Hierdoor hebben bewoners altijd de mogelijkheid om even een (korte) periode flink door te luchten. Argumenten om dit niet te doen vanwege ontregeling of bijvoorbeeld energieverliezen zijn echt veel te kort door de bocht.”

Welke bewering wilt u voorleggen aan de kenners?

Kent u ook een veelgehoorde bewering over energiezuinig wonen? En wilt u dat onze kenners daar een oordeel over vormen? Stuur ons dan een mail via redactie@bewustnieuwbouw.nl. De meest prikkelende beweringen leggen we aan de deskundigen voor en komen terug in deze rubriek.

Meer informatie (over balansventilatie):