Waar of niet? Verwarming ’s nachts lager is zinloos

nieuwbouw verwarming

Zonnepanelen werken alleen als de zon schijnt. Het raam mag niet open bij balansventilatie. En isolatie van spouwmuren leidt tot vochtproblemen. Over energiezuinig wonen wordt van alles beweerd. Maar wat is waar? In de rubriek ‘Waar of niet?’ scheiden we feiten van fabels. Deze keer buigen we ons over verwarming.

De bewering: ‘De verwarming ’s nachts lager zetten spaart geen energie.’

Waar of niet? Het antwoord is dit keer niet eenduidig. Voor goed geïsoleerde woningen met vloerverwarming of wandverwarming kan gelden dat het geen zin heeft om ’s nachts de verwarming lager te zetten, maar voor andere woningen wel. Voor niet zo goed geïsoleerde woningen adviseert Milieu Centraal om ’s nachts de thermostaat op 15 graden te zetten. Daarmee kun je gemiddeld 80 euro per jaar besparen. Heb je vloerverwarming? Zet je thermostaat ’s nachts dan niet lager dan 17 of 18 graden, anders duurt het opwarmen te lang.

John (bewoner van een goed geïsoleerde woning in Loosbroek, via website Buurkracht):
“Als je vloerverwarming als hoofdverwarming hebt, kun je het beste ’s nachts dezelfde temperatuur aanhouden als overdag. Bij mij thuis zakt de temperatuur bijvoorbeeld zo traag en warmt het huis zo langzaam op, dat het niks oplevert om de temperatuur elke avond omlaag te draaien. Je kunt dit (met een slimme thermostaat met energieverbruikmanager) goed op je verbruiksoverzichten terugzien. Als je in de winter een week op vakantie gaat, dan loont dat natuurlijk wel.”

Punt is dat vloerverwarming meer tijd nodig heeft dan radiatoren om op de gewenste temperatuur te komen. Of het zin heeft om met vloerverwarming ‘s nachts de temperatuur lager te zetten (en ’s morgens niet in de kou te zitten) hangt ook af van je thermostaat. Een slimme klokthermostaat zorgt ervoor dat je huis ’s morgens weer op de juiste tijd, de juiste temperatuur heeft.

Welke bewering wil jij voorleggen aan de kenners?

Ken je ook een veelgehoorde bewering over energiezuinig wonen? En wil je dat onze kenners daar een oordeel over vormen? Stuur ons dan een mail via redactie@bewustnieuwbouw.nl. De meest prikkelende beweringen leggen we aan de deskundigen voor en komen terug in deze rubriek.

Meer informatie over verwarmen: