Zeven tips voor het plaatsen van stopcontacten

Het plaatsen van de stopcontacten moet uiteraard op een doordachte en handige plek. Bij de juiste keuze, heeft u hier vele jaren plezier van. In dit artikel geven wij zeven tips over de beste plek voor het stopcontact.

1) In kaart brengen van de elektrische apparaten

Voordat u überhaupt nadenkt over het plaatsen van de stopcontacten, dient u na te gaan hoeveel elektrische toestellen u gaat gebruiken. Denk aan de verlichting, keukenapparatuur en televisie. Breng ook de ruimtes in kaart, zoals een werkplek, een wasruimte, een (toekomstige) babykamer en de tuin. Alle apparaten hebben een apart stopcontact nodig.

2) Minimaal aantal stopcontacten

De minimaal aantal standaard stopcontacten is berekend volgens de NEN-1010 norm. Dit is de belangrijkste norm voor elektrische installaties in gebouwen. Het doel van de NEN 1010 is om een veilige installatie te realiseren. U vindt deze op standaard verkooptekening die bij uw woning hoort.

Bij aankoop van een nieuwbouwhuis, ontvangt u een meer-en minderwerklijst. Deze lijst geeft de opties weer voor extra werkzaamheden die uitgevoerd kunnen worden. Via deze lijst heeft u mogelijk de keuze om een extra loze leiding toe te voegen. Deze kunt u na oplevering voorzien van een kabel voor de televisie of uw computer.

Extra tip: ingebouwde stopcontacten worden meestal ± 25 cm van de afgewerkte vloer geplaatst (gerekend vanaf de sokkel). Houd dus ook rekening met de hoogte van de stopcontacten.

3) Stopcontacten in de woonkamer

Bij het plaatsen van stopcontacten in de woonkamer, is het handig om goed naar uw indeling te kijken. Een stopcontact dichtbij de bank, is ideaal voor sfeerverlichting en voor een mobiele oplaadpunt. Staat uw eettafel ook in de woonkamer? Plaats daar dan ook een contactpunt, zodat u hier bijvoorbeeld kunt fonduen. Ook bij de tv-meubel kunt u meerdere punten plaatsen.

4) Stopcontacten in keuken

Naast dat u voor elk elektrisch keukenapparaat een apart contactpunt nodig heeft, is het ook zaak om voldoende punten aan het werkvlak in uw keuken aan te sluiten. Staat uw eettafel in de keuken? Reken hier dan contactpunten voor. In een aantal projecten kunt u de ideale opstelling van de keuken en bijbehorende stopcontacten bespreken met de keukenleverancier. Hij maakt dan een tekening op maat. Biedt de ontwikkelaar of de aannemer dit niet aan, dan kan het zijn dat u een elektratekening kunt inleveren bij de kopersbegeleiding van de aannemer. Hier zijn vaak extra kosten aan verbonden.

5) Stopcontacten in de slaapkamer

Vervolgens komen we aan bij de slaapkamer. Deze ruimte heeft vaak meer stopcontacten nodig dan u denkt. Naast het bed heeft u punten nodig voor een nachtlampje (eventueel met schakelaar), voor de telefoonoplader en bijvoorbeeld voor de wekker. Houd rekening met de breedte van uw bed, om de plaatsing van de stopcontacten te bepalen. Ook is het handig om aan de overkant van het bed contacten te hebben, voor bijvoorbeeld de televisie of de stofzuiger. Vaak vindt u ook op de overloop of de gang een stopcontact voor de stofzuiger. Deze bevindt zich op 105 cm vanuit de vloer nabij de schakelaars.

6) Stopcontacten in de badkamer en toilet

Bij het plaatsen van elektriciteit in deze natte ruimtes staat de veiligheid voorop. Dit dient aan diverse normen en voorschriften te voldoen (zoals de NEN-1010 norm). Binnen een straal van 0,6 m en een hoogte van 2,25 m van de douche of badkuip mogen zich daarom geen stopcontacten bevinden. De belangrijkste metalen delen, zoals waterleidingen en radiatoren, moeten verbonden worden met de lokale aarding (aan de aardingsklem van een stopcontact). Dit vormt in combinatie met de aardlekschakelaar en de aarding nog een bijkomende beveiliging. Bekijk hier meer informatie over het plaatsen van stopcontacten in de badkamer.

Ook hier kan het zijn dat de aannemer of ontwikkelaar maatwerk mogelijk maakt via een gesprek in een sanitair showroom of vanuit de kopersbegeleiding van het project. Het is sowieso een aanrader om stopcontacten naast de wastafel te plaatsen, om bijvoorbeeld te scheren of de elektrische tandenborstel op te laden.

7) Stopcontacten in overige ruimtes

Niet alleen de slaapkamer is een ruimte die veel stopcontacten nodig heeft. Denk ook eens aan de werkkamer: een computer, een beeldscherm, de printer, het licht en bijvoorbeeld een telefoonoplader. Hoeveel contactpunten u hier nodig heeft, ligt aan de hoeveelheid elektrische apparaten. Laat een stopcontact plaatsen in de meterkast. Dat is meestal niet standaard en kan goed van pas komen voor bijvoorbeeld een modemaansluiting.

Tot slot heeft u mogelijk een speciale wasruimte, garage en een tuin. Met name in de wasruimte bevinden zich verschillende apparaten met hoge elektrische vermogens. Een aantal ontwikkelaars en/of aannemers bieden de mogelijkheid om het elektraplan aan te passen. Vaak kan dan ook de uitbreiding van de PV-panelen (zonnepanelen) besproken worden. Op deze manier kunt u duurzaam uw eigen elektriciteit opwekken.

Meer informatie:

De aanloop naar de oplevering
Nadenken over de indeling van uw nieuwbouwwoning
Consumententips voor uw nieuwbouwhuis