Paul en zijn gezin wonen in een nieuwbouwhuis in het Brabantse Teteringen, aan de rand van Breda. Het huis is aardgasvrij en uitgerust met een aardwarmtepomp. Ze moeten nog wennen aan de wijze waarop de vloerverwarming het beste ingeregeld kan worden en zijn er wekelijks mee bezig. Maar ze zijn enorm blij met het energiezuinige huis dat ook nog eens een stuk groter is dan hun vorige nieuwbouwwoning. Wat het huis helemaal van hun maakt is het feit dat ze kozen voor zelfbouw. Ze kochten een kavel en namen een architect, adviseur en aannemer in de arm. “Het is een van de weinige zelfbouwkavels in de gemeente Breda.”
Het had hem niet verbaasd als ik via de achteringang van de woning had gemeld. Paul vertelt dat het één van de wensen was om een achterom te hebben toen ze besloten dat ze een ander huis wilden. “We wilden verder een grotere, of eigenlijk een bredere, huiskamer en ook boven iets meer ruimte.” Eerst dachten hij en zijn vrouw aan een meter extra in de breedte in vergelijking met de vorige woning. Maar de meetlat schoof iedere keer weer een stukje op. “We hebben nu enorm veel leefruimte.”
Jaren dertig stijl met een moderne twist
Twee jaar geleden is het dat ze werden ingeloot voor deze kavel waar hun twee-onder-een-kapwoning zou komen. Samen met de toekomstige (naaste) buren namen ze professionals in de arm om hun ideeën vorm te geven. Het is een huis in jaren dertig stijl, maar met een moderne twist. Voor Paul geen glas in lood ramen, maar wel schuifdeuren van glas met stalen kozijnen die tussen de grote woonkeuken en de huiskamer zijn geplaatst. Het huis heeft vijf slaapkamers (verdeeld over twee verdiepingen) en beneden een speelkamer voor de kinderen.
Zelfbouw zorgt voor een grote betrokkenheid
De keuze voor zelfbouw heeft grote voordelen, volgens Paul. Het vergroot de betrokkenheid van toekomstige bewoners bij elk onderdeel in het hele bouwproces. “Het dwingt je om over alles na te denken en je wensenlijst goed in de gaten te houden.” Paul zou het anderen zeker aanraden. Ook al meent hij dat het op het moment ook lastig zou kunnen zijn om een dergelijk project te beginnen. Er is een groot tekort aan vakmensen in de bouw en als zelfbouwer – zelfs in combinatie met een paar anderen die aan eenzelfde project deelnemen– kan het lastig zijn om een aannemer te vinden. Er is immers meer dan voldoende werk, ook grote projecten.
Energiezuinig en zeker ook met warmtepomp
Paul gaf de voorkeur aan een aardgasvrij huis en koos voor een warmtepomp ook al was er op dat moment nog de mogelijkheid om wel voor een aardgasaansluiting te kiezen. Op 1 juli 2018 kwam de verplichte aansluiting van nieuwbouwwoningen op het gasnet te vervallen, maar projecten die al waren gestart of op de tekentafel lagen konden nog wel voor aardgas gaan. Ideologische overwegingen speelden mede een rol bij Paul en zijn vrouw bij de keuze om voor een duurzaam alternatief te gaan. Ook hun vorige woning was energiezuinig, maar nu gingen ze nog een stap verder.
Extra veel zonnepanelen
Toen ze hoorden hoeveel elektriciteit een warmtepomp verbruikt, viel al snel het besluit om extra zonnepanelen te laten plaatsen op het dak van het huis en op de aanbouw. De in totaal 24 panelen zorgen voor een behoorlijke hoeveelheid zelf opgewekte energie en dus ook voor een lage energierekening. Energie die ze niet nodig hebben, wordt terug geleverd aan de energiemaatschappij. “De zomermaanden zijn topmaanden, dan is er sprake van een grote opbrengst. De eerste maanden dat we hier woonden, keek ik vaak op de app om te zien hoe hoog de opbrengst was. Maar de laatste twee maanden heb ik er niet meer naar gekeken.”
Geen koele kelder
De warmtepomp en zonnepanelen maken dat het huis ook extra goed in de markt ligt, mochten ze het in de toekomst willen verkopen. Maar dat is voorlopig niet aan de orde. Paul en zijn gezin zijn enorm enthousiast over de woning: de grootte, het uitzicht, de rust en de nabijheid van de stad maken dat ze hier voorlopig niet wegwillen. Ook al is er toch één ding dat hij achteraf gezien mist: een kelder. “De berging zit ook in de isolatieschil van het huis en dat betekent dat het overal in huis warm is. We hebben nergens een natuurlijke koele plek. Er zou over nagedacht moeten worden hoe dit in de toekomst tegen niet al te hoge kosten opgelost zou kunnen worden. Dat is denk ik ook interessant voor bewoners van andere goed geïsoleerde nieuwbouwwoningen.”