20 procent van alle fossiele energie wordt gebruikt om te wonen. Dat zorgt voor een flink deel van de uitstoot van CO2. Dat draagt indirect bij aan klimaatverandering. Met een (zeer) energiezuinig huis is die invloed kleiner.
Energie en duurzaamheid
Duurzaamheid betekent dat we profiteren van wat moeder aarde ons biedt, zonder dat we de lasten daarvan doorschuiven naar de volgende generatie. Besparing op het verbruik van fossiele energie is een belangrijk aspect van duurzaamheid. Maar duurzaamheid kent meer aspecten:
- Duurzaam gebouwd. Bijvoorbeeld met gebruik van fsc-gekeurd hout, natuurlijke grondstoffen en emissievrije verf.
- Zuinig met water. Bijvoorbeeld met waterbesparende installaties, gebruik van een regenton en een onverharde tuin zodat regenwater niet afstroomt naar het riool.
- Comfortabel en gezond. Met een aangenaam binnenklimaat: daglicht, warmte en verse lucht. Geen tocht, herrie of oververhitting.
- Betaalbaar. Daardoor kunt u ongestoord van uw huis genieten en zult u minder snel verhuizen. Ook dat is duurzaam.
- Sociale duurzaamheid. Een sociaal netwerk in uw buurt. Door het creëren van een levendig stukje stad voor de bewoners en het stimuleren van wederkerigheid kunnen buurtbewoners iets voor elkaar betekenen.
De juiste balans
Bij duurzaamheid draait het om de juiste balans. De koopsom of huurprijs van een duurzaam huis is vaak hoger. Maar, mits goed uitgevoerd, is een duurzaam huis in het gebruik goedkoper: u bespaart op de energierekening. En het is beter: gezond voor mens én planeet.
Op deze website gaat het vooral om het aspect energie. Op dat gebied worden veel maatregelen getroffen. Als koper of huurder van een nieuwbouwhuis krijgt u daarmee te maken.
Energieprestatie-eisen
De energieprestatie van een woning wordt uitgedrukt in de EPC (energieprestatiecoëfficiënt). Hoe lager de EPC, hoe minder fossiele brandstoffen er nodig zijn voor verwarming en ventilatie. Sinds 2015 mag de EPC maximaal 0,4 zijn. Projectontwikkelaars en bouwbedrijven moeten dat aantonen bij het aanvragen van een bouwvergunning. Bouwpartijen mogen zelf weten met welke maatregelen zij aan de eisen voldoen. In 2020 wordt de EPC afgeschaft en komt er een nieuwe eis: BENG (bijna energieneutraal). BENG is strenger dan de EPC, vooral op het gebied van isolatie en het gebruik van duurzame energie.
Meer informatie:
- MilieuCentraal noemt een aantal handige tips om klimaatverandering tegen te gaan. U vindt hier ook achtergrondinformatie over de uitstoot van CO2 en de invloed op het broeikaseffect.
- De Klimaatagenda van de Rijksoverheid laat zien hoe Nederland actie tegen klimaatverandering onderneemt.
- Wat betekent EPC, Energielabel A en nul-op-de-meter?