Een nieuwbouwwoning is uitstekend geïsoleerd en tochtvrij. Dat betekent dat warmte die eenmaal binnen is, niet snel naar buiten gaat. In de winter is dat een voordeel. Maar als in de zomer de zon flink naar binnen schijnt, kan er oververhitting ontstaan. Wat moet u doen?
Wanneer is sprake van oververhitting?
Als het in huis lange tijd te warm is, spreken we van oververhitting. Voor veel mensen is 24 graden een comfortgrens. Als het nog warmer is, kan dat een gezondheidsrisico vormen. Oververhitting ontstaat als de zon overvloedig naar binnen schijnt, terwijl de warmte niet naar buiten kan.
Klimaatverandering
Vanwege de klimaatverandering worden zomers langer en warmer. Ook in de nacht koelt het soms nauwelijks af. En in dicht bebouwde woonwijken is het vaak een paar graden warmer dan gemiddeld. Daarom is het steeds belangrijk serieus rekening te houden met oververhitting.
Wettelijke regels
Vanaf 1 juli 2020 gelden er wettelijke regels om de kans op oververhitting te beperken. De regels staan in het Bouwbesluit. In een nieuwbouwwoning kunt u er dus op rekenen dat er maatregelen zijn getroffen om de kans op temperatuuroverschrijding te beperken. Dat wil niet zeggen dat het nooit te warm kan worden. Als zomerhitte heel lang aanhoudt kan het in huis toch erg warm worden. Maar de kans daarop is in ieder geval beperkt.
Belangrijke maatregelen
Er zijn allerlei maatregelen die u in een nieuwbouwhuis kunt verwachten:
- Een slimme verdeling van ramen over de windrichtingen en de kamers in huis. Daardoor krijgt iedere kamer een deel van de dag te maken met directe zon.
- Buitenzonwering met een uitvalscherm voor ramen op het zuiden en verticale screens voor ramen op oost en west.
- Mogelijkheden voor zomernachtventilatie waardoor het huis ’s nachts z’n warmte kwijt kan.
- Een balkon, een overstek of een ander uitbouwsel boven ramen op het zuiden. De zomerzon staat hoog aan de hemel en kan dan niet direct naar binnen schijnen. De winterzon staat veel lager en schijnt er onderdoor.
- Toepassing van speciaal gecoat glas. Je ziet nauwelijks verschil, toch wordt de zon getemperd.
- Veel woningen hebben balansventilatie. Zo’n systeem laat verse lucht binnen, maar zorgt er in de zomer voor dat de warmte zoveel mogelijk buiten blijft.
Koelen met een warmtepomp
Sommige nieuwbouwwoningen hebben vloerverwarming met een bodemwarmtepomp. Dat systeem zorgt in de winter voor verwarming op basis van de warmte die in de bodem zit. In de zomer draait het systeem om. Dan wordt warmte uit de woning onttrokken en in de bodem opgeslagen. Dat zijn twee vliegen in één klap: een koel huis in de zomer en gratis warmte in de winter.
Hoe zit dat met zomernachtventilatie?
Ventilatie in de zomernacht gebruik je om overtollige warmte af te voeren. Dat doe je door ramen tegen elkaar open te zetten. Liefst boven en beneden, want dan ontstaat er natuurlijke trek. Een nieuwbouwwoning met zomernachtventilatie heeft openingen waar inbrekers en insecten niet zomaar naar binnen kunnen.
Wat heeft het met ventilatie te maken?
Als je ventileert, voer je ventilatielucht af en laat je verse lucht binnen. Als het buiten erg warm is, warmt het huis daardoor verder op. Bij een ventilatiesysteem met roosters in de gevel of boven de ramen komt lucht rechtstreeks het huis binnen. Dat maakt de kans op oververhitting dus groter. Bij balansventilatie komt verse lucht via een ventilatietoestel binnen. Een goed toestel is zo ingeregeld dat ongewenste zomerwarmte zoveel mogelijk buiten blijft. In de winter blijft de warmte juist zoveel mogelijk in huis.
Wat moet je als bewoner doen?
Als het een warme dag belooft te worden, laat je vóór de zon gaat schijnen, de zonwering al neer. En als het buiten warm is, moet je ramen en tuindeuren zoveel mogelijk gesloten houden. Als het ’s avonds buiten afkoelt, zet je de boel open en laat je de overtollige warmte naar buiten stromen. In Nederland moeten we daaraan wennen. In Zuid-Frankrijk weet men niet beter. We noemen dit daarom mediterraan wonen.
Is een airco ook een oplossing?
Een losse airco helpt om het huis koel te houden. Maar het is een dure oplossing en een airco maakt vaak ook nogal herrie. Als het huis goed is gebouwd en je laat op tijd de zonwering neer, dan is een airco helemaal niet nodig. En dat is wel zo prettig.