In een goed geïsoleerd huis is een gelijkmatige temperatuur het meest efficiënt. Met een goede instelling van thermostaten bereikt u dat. Een gelijkmatige warmte vergroot bovendien uw wooncomfort.
Kamerthermostaten
Met een kamerthermostaat blijft de temperatuur in huis op een niveau dat u vooraf instelt. Als de temperatuur onder dat niveau zakt, slaat de verwarming aan. Komt de temperatuur erboven, dan gaat de verwarming weer uit.
- Veel woningen hebben één kamerthermostaat. Die hangt dan in de woonkamer. De verwarming in het hele huis wordt geregeld op basis van de temperatuur in de woonkamer.
- Andere woningen hebben in iedere kamer een thermostaat. Daarmee kunt u de temperatuur per vertrek regelen.
Klokthermostaat
De meeste thermostaten zijn programmeerbaar en hebben een ingebouwde klok. Met zo’n klokthermostaat kunt u de gewenste temperatuur voor een langere periode instellen met verschillende temperatuurniveaus in verschillende tijdvakken. Voordat u gaat slapen gaat de verwarming automatisch laag. Bij langdurige afwezigheid zet u de klokthermostaat op vakantiestand.
Radiatorthermostaat
Radiatoren worden vaak apart geregeld met een thermostatische radiatorkraan. Met deze kraan staat de radiator wel of niet aan, afhankelijk van de temperatuur ter plaatse. Het heeft geen zin om de radiatorthermostaat ‘even helemaal open’ te draaien als u tijdelijk extra warmte wilt hebben. Door de radiatorthermostaten en de klokthermostaat in de woonkamer goed in te stellen, verdeelt u de warmte in het hele huis. U zult even moeten puzzelen wat het meest comfortabel is.
Nachtverlaging: zin of onzin?
- In zeer energiezuinige of energieneutrale huizen is nachtverlaging niet nodig. Het huis verliest zó weinig warmte, dat tijdelijk opwarmen meer energie kost dan nachtverlaging zou uitsparen.
- In andere nieuwbouwhuizen is nachtverlaging wel aan te bevelen. U kunt de thermostaat ‘s nachts op 15 graden zetten. In huizen met vloerverwarming of wandverwarming is een nachtverlaging van maximaal twee graden ten opzichte van overdag aan te bevelen.
Meer informatie:
- Milieucentraal geeft uitleg over het gebruik van kamer- en klokthermostaten.