Veel senioren wachten onnodig lang met verhuizen

Twee van de drie ouderen denken er wel eens aan: verhuizen naar een seniorenwoning. Maar meestal komen ze niet in beweging. Een verhuizing komt vaak pas in beeld als dat door fysieke beperkingen of aandoeningen noodzakelijk is.

Eén op de zeven zet de stap

Dat blijkt uit een onderzoek onder 12.000 ouderen, uitgevoerd door seniorenorganisatie ANBO en de woonwebsite Woonz.nl. Van de ouderen die wel eerder over verhuizen nadenken, zet slechts één op de zeven daadwerkelijk die stap. De rest ziet ervan af, aldus het onderzoek. Zij zijn gehecht aan de contacten in hun buurt, zien op tegen de kosten of denken dat er in hun omgeving te weinig aangepaste woningen beschikbaar zijn.

Te laat

“Ouderen die pas denken aan verhuizen als dat ook echt noodzakelijk is, komen te laat in actie”, zegt ANBO-directeur Liane den Haan. “Er spelen dan al vaak fysieke beperkingen of aandoeningen. Het is dan veel moeilijker om een geschikte woning te zoeken.”

Senioren stimuleren te verhuizen

Woonz.nl-directeur Annemiek Schut vindt dan ook dat senioren gestimuleerd moeten worden toch de stap te zetten. Hoe? Bijvoorbeeld door ouderen beter te informeren over het aanbod in hun omgeving. “Een op de vier verhuist niet omdat er in de eigen woonplaats geen passend woningaanbod is”, zegt Schut in een persbericht. “Dat is vreemd, want er is veel leegstand in seniorenwoningen. Blijkbaar is er beter inzicht nodig in de woonmogelijkheden.”

Kijken naar individuele behoeften senioren

Ook zou zij graag zien dat senioren beter worden geïnformeerd over de voordelen van zo’n verhuizing. “Kijk naar individuele behoeften”, aldus Schut. “Die gaan bij senioren vaak niet over de woning zelf, maar over vraagstukken als veiligheid en gezelligheid.”

Langer thuis in een ander huis

Daarnaast moet de overheid beter uitleggen dat het beleid om senioren langer thuis te laten blijven wonen, goed samen kan gaan met verhuizen. Schut spreekt in dit verband zelfs van een ‘soort taboe op verhuizen’. “Langer thuis blijven wonen is het devies”, zegt ze. “Maar de huidige woning is vaak niet gelijkvloers en ongeschikt als er mobiliteitsproblemen ontstaan. ‘Langer thuis’ betekent echter niet altijd ‘langer in hetzelfde huis’. Je kunt je thuis immers verplaatsen.”

Goed voor de doorstroming

Wanneer meer senioren verhuizen, is dit niet alleen goed voor de ouderen. Volgens Schut is het ook een kans om de woningmarkt in beweging te krijgen. “Senioren die verhuizen naar levensbestendige woningen maken immers huizen vrij die voor jongere gezinnen geschikt zijn.

Meer informatie:

Foto: Momentenfotograaf