Een all-in huis, waarin alle woonlasten (zoals hypotheek, energie en internet) op één rekening staan. Een huis met verplaatsbare wanden, afgestemd op het gebruik. En een woonpas, waarmee je kunt wonen waar en hoe je maar wilt. Jongeren hebben creatieve ideeën over wonen. Maar als het erop aankomt, zijn ze toch vooral praktisch en traditioneel. Komen er kinderen, dan kiezen ze voor een huis met een tuin. Een koophuis, wel te verstaan.
Klanten van de toekomst
Dat bleek allemaal tijdens de conferentie ‘Hoe wil jij wonen?’, over de woonwensen van jongeren tot 35 jaar. De bijeenkomst, in het hoofdkantoor van de Rabobank in Utrecht, was bedoeld om niet óver jongeren en hun woonwensen te praten, maar mét hen. “Het is gewoon goed om eens van jongeren te horen hoe zij nu over wonen denken”, aldus Peter Franje van mede-organisator NVTB, het Nederlands Verbond Toelevering Bouw. “Uiteindelijk zijn dat wel onze klanten van de toekomst.”
Jongeren: praktisch en traditioneel
Die klanten zijn minder hemelbestormend dan gedacht. Originele ideeën genoeg, maar jongeren zijn ook praktisch. Natuurlijk, ze willen graag in of nabij het centrum van een populaire stad wonen, maar niet ten koste van alles. Zo vinden flink wat jongeren het ook belangrijk om in de buurt van hun werk te wonen, zo bleek tijdens het symposium. Daarnaast kiezen ze voor een huis met een tuin als ze kinderen krijgen. En zulke huizen vind je niet in de populaire binnensteden, althans geen betaalbare. “Je kunt nog zo vooruitstrevend zijn, het liefst bij wijze van spreken op de Dam willen wonen. Zodra er kinderen in het spel komen, wordt het traditioneel huisje, boompje, beestje”, vatte moderator Floor van Dijck het gesprek met de zaal samen.
Liever kopen dan huren
Ook als het gaat om de keuze tussen kopen en huren, zijn jongeren vrij traditioneel, zo bleek. Toen hun deze keuze werd voorgelegd, kozen de meeste aanwezigen voor koop. Je bouwt toch bezit op, was het argument. Wel bleken de voorstanders van koop zich ervan bewust dat die waardestijging voorlopig niet zo groot zal zijn.
Wisselende meningen
Over nieuwbouw waren de meningen wisselend. Enerzijds zeiden de jongeren dat ze oudere huizen meer inspirerend vinden, anderzijds gaven ze aan het liefst een huis te willen waaraan ze niets hoeven doen. Ook lieten ze weten veel waarde te hechten aan energiezuinigheid en duurzaamheid, en dat zijn bij uitstek kwaliteiten van nieuwbouwhuizen. Naast de Rabobank en de NVBT werd het symposium georganiseerd door Vesteda en het vakblad Bouwformatie.
Ook originele woonideeën?
Heeft u ook originele ideeën op het gebied van wonen? Deel ze dan met ons via redactie@bewustnieuwbouw.nl, of via Facebook of Twitter.
Bron: Bouwformatie.