Het is dringen voor millennials op de woningmarkt in de grote steden. Vooral Amsterdam is erg populair onder de generatie geboren tussen 1980 en 2000. Diverse media berichtten heel recent dat millennials onze hoofdstad als de beste stad ter wereld beschouwen als het op wonen aankomt. “Daar is de uitdaging het grootst”, zegt Sander ter Beek, directeur Marketing & Verkoop bij gebieds- en vastgoedontwikkelaar AM over de enorme vraag naar betaalbare woningen in de grotere steden.
Sander ter Beek vertelt over de bouw van complexen met kleine appartementen en gedeelde voorzieningen in steden als Amsterdam, Utrecht en Eindhoven. Maar hij wil eerst een misverstand uit de weg ruimen. De millennial is niet altijd alleenstaand en wil niet altijd alles delen. “Het ligt zoals met veel dingen meestal genuanceerder.”
Tussen de 16 en de 36 jaar
Geboren tussen 1980 en 2000 wil zeggen dat de millennial 16 jaar oud kan zijn, maar ook 36. Dat hij of zij een gezin kan hebben. Misschien liever buiten de stad wil wonen. Maar het valt niet te ontkennen dat de stad een grote aantrekkingskracht heeft op de millennial. En dat mensen – van alle leeftijden maar zeker ook de jongere generatie – langer en vaker alleen wonen. Een trend die door AM al vroeg werd onderkend.
Villa Mokum in Amsterdam
In het voorjaar van 2015 betrokken de eerste bewoners de huur- en koopappartementen in Villa Mokum, een complex voor millennials in het Amstelkwartier Amsterdam. Het ging om meer dan 600 huur- en koopappartementen met een oppervlakte tussen de 28 en 33 vierkante meter. En gezamenlijke voorzieningen zoals een gemeenschappelijke tuin en ook dakterrassen. “Dat is het eerste grote complex dat we hebben bedacht en gerealiseerd voor deze doelgroep.”
Andere plekken en andere steden
In Utrecht volgde later SOHO District, met 139 appartementen (zowel koop als huur) een stuk kleinschaliger dan Villa Mokum, maar wel duidelijk gericht op de jongere generatie die in de buurt van het centrum in de grote stad wil wonen. In Eindhoven is een woontoren gerealiseerd, The Student Hotel, bij het centraal station voor jongeren, voornamelijk buitenlandse studenten. En ook al kijkt AM naar mogelijkheden om projecten voor millennials te starten in meerdere grote steden, blijft Amsterdam heel kansrijk: die stad heeft de grootste aantrekkingskracht op de jonge garde.
Friends-concept
Vandaar dat in mei van dit jaar langs de IJ-oever in Amsterdam in een woontoren voor eenpersoonshuishoudens de deuren opent, de B’Mine Toren. De initiatiefnemers van de nieuwe woontoren zijn AM en MN Services. Het bijzondere aan deze woontoren is dat bij een deel van de appartementen de bewoners een appartement kunnen delen: het Friends-concept. Bewoners van zo’n appartement hebben een eigen slaapkamer, maar de woonkamer, badkamer en keuken worden gedeeld. Een huis delen met een vriend betekent dat wonen in de grote stad betaalbaar blijft. Beide bewoners hebben een eigen huurcontract. Een aanpak die zeker vernieuwend is. “Zo iets is nog niet vaak gedaan.”
Betaalbaarheid van de woning en wooncomfort
Elders in Amsterdam is een voormalig kantoorpand getransformeerd tot honderden studio’s voor millennials: de bewoners van De Studio hebben de beschikking over een gezamenlijke laundrette. De gebieds- en vastgoedontwikkelaar deed ook onderzoek naar wat jonge bewoners wel en wat ze niet willen delen als het gaat om het betaalbaar houden van de woning en wooncomfort.
Delen: wat wel en wat liever niet
Urban millennials vinden het volgens onderzoek van AM prima om een auto of scooter of de sportruimte/gym te delen. Eventueel zijn ze ook bereid om een opslagruimte, wasserette, tuin- en of dakterras, keuken, studieruimte en zelfs een logeerkamer te delen. Wat ze (over het algemeen) niet willen delen zijn het toilet, de badkamer, de persoonlijke opslagruimte en de (eigen) slaapkamer. Met uitzondering van het Friends-concept waar bijvoorbeeld wel de badkamer wordt gedeeld. Dit is ook niet verwonderlijk omdat bij het Friends-concept meestal bekenden van elkaar het appartement huren.
De trek naar de stad zet verder door
De trek van millennials naar de grotere steden blijft de komende jaren doorgaan, is de overtuiging van AM. Er zijn veel meer betaalbare woningen nodig voor deze doelgroep. Het aanbod moet verder omhoog en er wordt hard nagedacht over nieuwe kansen en mogelijkheden om op de beste manier gebruik te kunnen maken van de beperkte ruimte die we tot onze beschikking hebben in de steden.
De Lofts
Volgens Sander ter Beek kan AM veel creativiteit kwijt in het ontwikkelen van nieuwe concepten. Hij vertelt over een project dat medio dit jaar wordt gerealiseerd: De Lofts in Amsterdam. Dit nieuwbouwproject komt net als Villa Mokum in het Amstelkwartier. Het gaat om 212 huurappartementen waarbij tijdens de ontwikkelfase de architect en degene die het interieur van de appartementen ontwerpt, met elkaar hebben samengewerkt. Zo lukte het om de indeling van de woningen nog efficiënter in te richten.
Blijven vernieuwen
Met deze slimme indeling, bijvoorbeeld door het bed opklapbaar te maken kan er anders met de indeling worden omgegaan. Ook zijn de appartementen zogenoemd woonklaar. De bewoner krijgt onder meer vloerbedekking, gordijnen en geschilderde wanden. Daarnaast zijn er gemeenschappelijke ruimten op de begaande grond en is er een gemeenschappelijk dakterras. “Dit is het meest vooruitstrevende project tot nu toe voor millennials.”
Meer informatie:
- Het onderzoek van het Duitse Nestpick over de steden waar millennials het liefst willen wonen
- Bekijk de video Me&We Millennial living van AM
- Bericht van AM over millennials
- De Lofts van AM