Een bericht op twitter maakt duidelijk hoe de discussie leeft onder consumenten als het gaat om de overstap van een HR-ketel op aardgas naar een duurzame en energiezuinige warmtepomp: ‘Ik snap de urgentie, maar iedereen aan de warmtepomp? Het is drie keer zo duur als een CV’, staat in een tweet. De warmtepomp is volgens consumenten dan wel duurzaam, maar ook duur. Vandaar dat er steeds meer partijen zijn die leasecontracten aanbieden. Maar hoe voordelig is dat?
Maarten van Duijn directievoorzitter Vastgoed bij Heijmans vindt dat je kopers duidelijk en volledig moet informeren en transparant moet zijn over de voor- en nadelen van kopen of leasen. “Consumenten kiezen zelf of ze willen kopen of leasen, maar ik vind dat ze op voorhand duidelijk gewezen moeten worden op de financiële consequenties van hun keuze, zodat ze weten waar ze aan toe zijn.”
Voorkeur leasen of kopen
Bij het eerste aardgasvrije nieuwbouwproject van Heijmans waar 24 woningen werden uitgerust met een warmtepomp met bodemlus, leek het erop dat maar liefst zeventig procent van de nieuwe bewoners voor het leasen van een warmtepomp ging. “En dat terwijl we de kopers heel goed hadden uitgelegd dat ze over een periode van dertig jaar twee keer zoveel geld kwijt zijn aan deze apparatuur als ze kiezen voor een leasecontract. Uiteindelijk is de verhouding veranderd en heeft 30 procent van de bewoners een leasecontract afgesloten.”
Hoewel Van Duijn ook de voordelen ziet van leasen, vindt hij het belangrijk om consumenten te wijzen op de kostenkant: dus de verschillen in woonlasten als het gaat om de keuze tussen kopen of leasen. Iets wat voordelig lijkt, hoeft dat onderaan de streep niet te zijn.
Rol ontwikkelaars en bouwers
Om te beginnen hebben ontwikkelaars en bouwers volgens Van Duijn een belangrijke rol als het gaat om het uitleggen van de voordelen van een warmtepomp. Als de consument er meer van doordrongen is dat de maandelijkse energiekosten omlaag gaan zodra er een warmtepomp is geïnstalleerd, is de boodschap dat hier een investering tegenover staat minder lastig. Zijn voorkeur gaat uit naar de warmtepomp met bodemlus. Deze is weliswaar duurder dan de luchtwarmtepomp, maar ook minder kwetsbaar.
De bereidheid om ervoor te betalen
Punt is vervolgens dat de consument die ervoor kiest om een warmtepomp met bodemlus te leasen wel uitkomt op een lagere vrij op naam prijs voor de nieuwbouwwoning, maar dat wil nog niet zeggen dat woonlasten laag zijn en dat deze woonlasten niet stijgen. Want bij leasen kan er ieder jaar sprake zijn van een indexatie, dus de prijs loopt jaarlijks verder op. De hypotheekrente kan daarentegen voor bijvoorbeeld 30 jaar worden vastgezet, waardoor woon/energielasten 30 jaar gelijk kunnen blijven. Financiering van een warmtepomp binnen de hypotheek pakt bovendien gunstig uit nu de hypotheekrente op een laag niveau ligt.
De voordelen van kopen versus leasen
Dat de kosten voor kopers van een installatie over een periode van 30 jaar ongeveer de helft lager uitpakken dan wanneer zij kiezen voor een leaseconstructie, heeft voor een belangrijk deel te maken met terugverdientijd van zo’n installatie. Die wordt geschat op ongeveer 15 jaar. Momenteel (redactie waarschijnlijk tot 2020) is ’een subsidie mogelijk. Afhankelijk van het type warmtepomp kan de subsidie oplopen naar een bedrag van maximaal 2800 euro. Dit is afhankelijk van de warmtebron (lucht of grondwater). Ook voor huurders is onder bepaalde condities een subsidie beschikbaar.
Daarnaast bestaat er een regeling om extra hypotheekruimte te krijgen voor kopers van een energiezuinig huis. Een warmtepomp draagt daartoe bij. Iedereen die kiest voor een nieuwbouwhuis dat extra energiezuinig is, kan in aanmerking komen voor een hypotheekverruiming (op inkomen) oplopend tot 25 duizend euro. Extra interessant nu de hypotheekrente laag is.
Voordelen van kopen
- Lagere kosten dan leasen
- Elk jaar kun je zelf het beste onderhoud inkopen
- Geen afhankelijkheid van de verhuurder
… en vice versa
Toch zijn er zeker ook redenen om juist wel voor een leaseconstructie te gaan. Geeft de installatie tussentijds problemen, dan ligt de verantwoordelijkheid niet bij de koper van een nieuwbouwhuis maar bij de eigenaar van de warmtepomp: de aanbieder van de leaseovereenkomst. In een leasecontract is een onderhoudscontract automatisch inbegrepen. Bij koop moet die apart afgesloten worden. En pechvogels die een maandagochtendmodel geplaatst hebben gekregen, voelen daar met een leasecontract op zak geen financiële pijn van.
Voordelen van leasen
- Geen onverwachte kosten voor onderhoud of reparatie
- Gemak (geen financiële verrassingen)