Terug naar Delft. Dat was de wens van Paul en zijn vrouw Mieke. Ze kochten samen met vier andere huishoudens een kavel in de Coenderbuurt in Delft, niet ver van de historische binnenstad en het oude station, kozen een architect en selecteerden een bedrijf dat het complex mocht bouwen. “Mijn vrouw en ik wilden gelijkvloers wonen en een huis met veel glas. En we wilden niet kleiner gaan wonen dan we eerder in Rotterdam deden.”
Grachtenhuis Nieuw Delft is een complex van rode bakstenen. Het gebouw is vanwege het grote aantal ramen, zeker op de bovenste verdieping, naar buiten gericht. Het appartement van Paul (70) en Mieke (64) ademt ruimte en is erg licht. Toch is het vooral het weidse uitzicht dat meteen de aandacht trekt. De makkelijke stoel bij het raam aan de voorkant is de favoriete plek van Paul: met uitzicht op een groot bouwterrein waar een complex met een hotel en appartementen wordt gebouwd en verderop de oude stad en schuin naar links het station.
CPO = samen
De bewoners van het complex zijn de opdrachtgevers van het CPO-project Grachtenhuis Nieuw Delft. Ze hebben een vereniging opgericht en na enig zoeken vonden ze een architect en bouwer die hun wensen konden vervullen. Afgelopen januari, veertien maanden nadat de bouw begon, kregen ze de sleutel. “Het is een uniek huis en omdat we het op onze manier hebben geregeld, konden we het precies krijgen zoals wij het wilden.”
Opvallende Details
Het appartement van Paul en Mieke ligt op de bovenste etage. Een lift brengt bezoekers meteen naar hun woning. De lift komt uit in de hal van het appartement. Paul of zijn vrouw moeten dan wel met een speciaal elektronisch schermpje accepteren dat iemand de lift naar de bovenste verdieping neemt. “Pas dan kan iemand naar boven.”
Terrassen en een loggia
Het appartement kent veel buitenruimte: vier balkons, of eigenlijk moeten we volgens Paul zeggen dat het om drie terrassen en een loggia gaat. Hij en zijn vrouw kunnen in ieder geval op maar liefst vier plekken naar buiten. Opvallend is ook de zonwering. Roosters die tegen de buitenkant van het appartement zijn bevestigd en er voor zorgen dat er geen zonlicht binnen komt. Het ziet er vernuftig uit. “Op hoogzomer valt er geen zon binnen.”
Voordelen nieuwbouw en woonwensen
Paul vertelt dat nieuwbouw het voordeel heeft dat hij en zijn vrouw al hun wensen konden neerleggen. Paul, zelf vele jaren architect, heeft zich dan ook intensief beziggehouden met hoe het complex zou worden. Hij tekende hoe de gevel van zijn woning zou kunnen worden. Veel tijd spendeerde hij ook aan het uitzoeken van de kozijnen en de vloer van zijn appartement. Het moest goed vlak zijn vanwege het strijklicht dat binnen valt. Bobbels in het steen maken het niet mooier. Ze kozen voor leisteen binnen en buiten, op de balkons en loggia’s, ceramisch steen. Dat kan beter tegen weersveranderingen.
Tegenaan lopen
Ergernissen waren er ook. Puntjes die opgelost moesten worden tijdens de bouw en net nadat ze in hun nieuwe woning waren komen wonen. Paul noemt de warmtepomp die in het begin niet functioneerde. Dit systeem zorgt voor warm water en verwarming van het huis en in de zomer juist voor koeling. “We lagen in de eerste drie maanden in een veel te warm bed. Voordat er ontdekt werd waar het aan lag.” Toch is Paul blij met de extra’s die nieuwbouw biedt. “We beschikken hier over de modernste installaties.”
Meer informatie:
- Grachtenhuis Nieuw Delft
- Coenderbuurt in Delft
- Studio Huijgens over het project Grachtenhuis Nieuw Delft
- Meer artikelen in de reeks Bewoners vertellen …
- Warmtepomp