Plannen om te verhuizen hadden ze niet. Niet echt. Tot ze in juni 2016 de aankondiging zagen van het nieuwbouwproject Hart van Houten. Veertien appartementen zouden er komen nabij het Oude Dorp van deze Utrechtse gemeente. Marion en Joop wisten meteen dat dit de plek was waar ze wilden gaan wonen. Maar ze waren niet de enigen. Tijdens de informatieavond stonden ze in de rij met zeker tweehonderd andere gegadigden. “Ik dacht dat wordt moeilijk.”
Wat ze aansprak aan het project was de kleinschaligheid, de bijzondere vorm van de huizen in de twee appartementenblokken en de locatie. “We zijn toen we de aankondiging zagen meteen naar de plek gelopen. Het was er heel rustig en toch vlakbij het dorp”, vertelt Joop. Ze schreven zich in, stonden in de rij tijdens de informatieavond en hadden het geluk dat ze een woning kregen toegewezen.
Neem de tijd
Het bouwrijp maken van de grond waar de veertien appartementen zouden komen, ging in maart 2017 van start en in juni begon de bouw van de twee complexen. Marion (57) en Joop (68) hebben vanaf het moment dat ze wisten dat ze tot de gelukkigen behoorden veel tijd besteed aan het bestuderen van de tekeningen van het appartement. Ze probeerden te visualiseren hoe het er uit zou gaan zien. Hoe de ruimtes zouden uitpakken en wat voor keuzes daarbij pasten als het gaat om de plek waar de stopcontacten moesten komen, maar ook de indeling van de keuken en de invulling van de badkamer. “Dat is ook de tip die ik zou willen meegeven aan andere kopers van een nieuwbouwhuis”, vertelt Marion. “Je kan het maar één keer goed doen. En het betaalt zich uit.”
Duidelijke keuzes
Ze vonden het spannend om van een grote woning met drie verdiepingen, elders in Houten, naar een appartement te gaan dat een stuk kleiner is. Dat betekende duidelijke keuzes maken wat wel en wat niet meekon naar hun nieuwe huis. Veel van de meubelen die ze in bezit hadden, werden van de hand gedaan. De nieuwe inboedel moest precies bij hun nieuwe huis passen. “Je moet niet bang zijn om dingen weg te gooien”, legt Joop uit. “We zien de verhuizing als een nieuwe stap in ons leven en niet als een voortzetting van ons oude leven.”
Soepele verhuizing
Afgelopen augustus verhuisde het echtpaar naar het nieuwbouwappartement. Alles verliep heel soepel en de woning had bij de oplevering vrijwel geen puntjes die om verbetering vroegen. Er waren volgens Marion hoogstens drie opleverpuntjes (“ dat is echt heel weinig”) en dat is ook snel verholpen.
Meer buiten dan toen ze een tuin hadden
Ze ervaren de nieuwe woning niet als kleiner dan de vorige woning, omdat alles gelijkvloers is en omdat de leefruimte – de woonkamer en keuken – ruim zijn. Praktischer ook, volgens Marion. “We zijn er eigenlijk op vooruit gegaan.” Ook de vrees dat ze de tuin zouden gaan missen bleek ongegrond. Sinds ze in het appartement wonen hebben Marion en Joop meer buiten gezeten dan ze deden toen ze nog een tuin hadden. Met mooi weer gaat de schuifpui open en wordt het balkon onderdeel van de leefruimte.
Vereniging van Eigenaren
Alle bewoners van het complex woonden voorheen in een grondgebonden woning en het was voor iedereen even wennen om te ontdekken wat er allemaal bij komt kijken als je in een appartement gaat wonen. Er moest een Vereniging van Eigenaren (VvE) komen. Marion wierp zich op als voorzitter van het bestuur van de VvE en dat betekende dat ze – met wat steun van een professionele partij – al ruim voor de verhuizing bezig was allerlei zaken zoals het regelen van een opstalverzekering van het complex, een onderhoudsplan en het inhuren van een schoonmaakdienst voor de algemene ruimtes. En allerlei andere opstartwerkzaamheden die erbij komen kijken. Het was ook meteen een goede manier om de nieuwe buren te leren kennen.
Voorkeur voor nieuwbouw
Het fijne van nieuwbouw vinden Marion en Joop dat ze het huis helemaal naar eigen smaak konden indelen. Hun vorige woning was – inmiddels 21 jaar geleden – ook nieuwbouw. Uit ervaring weten ze dat ze de komende tien jaar geen tijd hoeven te spenderen aan onderhoud. Een belangrijke pre van nieuwbouw. Het betekent dat ze meer tijd zullen hebben voor andere dingen zoals museumbezoek. Maar eerst moeten de laatste klusjes in hun nieuwbouwhuis worden afgerond. Er staan nog een paar verhuisdozen, de hanglampen, barkrukken en bijzettafeltje zijn besteld. “Het begint steeds meer ons huis te worden.”