Myrle Stouten woont met haar man en zoontje sinds december 2021 in een energieneutraal nieuwbouwhuis in Rijswijk. Voorzien van bodemwarmtepomp en balansventilatie. Hoe bevalt dat, wonen in een energiezuinige nieuwbouwwoning? “Voel je dat? Het tocht hier niet.”
1. Ben je nu, in deze tijd van hoge energieprijzen, spekkoper?
Ja, wij kwamen echt van zo’n klassieke jarendertigwoning, dus we wisten dat dit nieuwbouwhuis ons voordeel zou opleveren. Als ik nu terugreken, denk ik dat de energierekening in dat oude huis deze maand (februari, red.) 800 euro zou zijn geweest. Hier hebben we sinds afgelopen september een nieuw contract met een voorschot van 100 euro per maand. Dat gaat te veel zijn – de prognose is dat we geld terugkrijgen. Voordat we dat nieuwe contract aangingen was het voorschot zelfs 40 euro per maand.
* Myrle Stouten met op haar telefoon live het energieverbruik van de dag (via de app van de P1-meter).
2. Is je huis ook echt energieneutraal?
We hebben een bodemwarmtepomp, die echt veel stroom gebruikt in de winter. Het kantelpunt ligt in maart, april: dan gaan we meer opwekken dan we verbruiken. We draaien dus volledig op de salderingsregeling. Onder aan de streep wordt alle gebouwgebonden energie – verwarmen, koelen, douchen – gedekt door onze 14 zonnepanelen. Dat klopt ook wel zo ongeveer, als ik kijk naar de rekening. Daarop blijft nog zo’n 1300 kWh over aan eigen verbruik.
* Warmtepomp.
3. Probeer je op energie te besparen?
Jazeker. Ik heb een P1-meter gekocht (een apparaatje dat je in je slimme meter klikt om meer inzicht te krijgen in je stroomgebruik, red.) en hou alles bij. Wat de zonnepanelen doen, het verbruik van apparatuur. Er komen verrassende dingen uit: onze badkamerspiegel heeft een licht dat ook verwarmt en naar verhouding best veel stroom verbruikt. Die blijft voortaan dus uit. We hebben de gevelverlichting 50% gedimd en de tuinverlichting sinds januari niet meer aangehad. Onze draadloze verlichting is op de bovenverdieping allemaal afgeschakeld via de schakelaar. Kleine dingen, maar opgeteld scheelt het. Ik ben wel een ontzettende milieuramp wat betreft de wasdroger, maar ik probeer ‘m wat minder te gebruiken. En we douchen met een timer op 4 minuten. Soms lukt het daarbinnen te blijven, soms niet.
4. Wat is je algemene ervaring met je nieuwbouwhuis?
De eerste keer – toen we de sleutel kregen – zeiden we tegen elkaar: ‘voel je dat? Je voelt niks’. Met andere woorden: het tocht hier niet. Dat was het eerste dat ons opviel. Balansventilatie is wel wennen, als je alleen slaapkamers kent waar het 15 graden is. Dat voelde de eerste week alsof je in een hotel slaapt waar de kachel te hoog staat. Nu vinden we het fijn. Het was een beetje zoeken naar wat werkt. Er zit een sensorenprogramma achter, maar in sommige situaties zet ik ook zelf de ventilatie wat harder. ’s Ochtends luchten we alles ook even door.
* De P1-meter voor inzicht in het energieverbruik.
5. Denk je – omdat salderen zo’n must is voor jullie – ook na over opslag?
Gebruik van eigen zonnestroom is soms lastig. In de zomer leveren ze overdag erg veel, maar dan moet je wel thuis zijn om er iets mee te kunnen doen. Ik hoop wat dat betreft op wat meer huis-tuin-en-keukenoplossingen voor de consument. Over een elektrische auto die je kunt inzetten als batterij twijfel ik, omdat we de auto niet veel gebruiken.
* De badkamerspiegel blijkt veel stroom te verbruiken.
6. Heb je een afsluitende tip voor kopers van een nieuwbouwwoning?
Veel leveranciers van installaties zitten op een eilandje. Ik hou zelf erg van smart technologie en zou het liefst alles met elkaar samen laten werken. Dat een warmtepomp zelf weet wanneer hij het boilervat het beste kan opwarmen, bijvoorbeeld. Áls je daarin keus hebt, zou ik dáár meer bovenop zitten.