De aanloop naar de oplevering

Een kozijn meten tijdens vooroplevering

Het einde van de bouw is in zicht! Eindelijk, na maandenlang bouwen komt de oplevering steeds dichterbij. Voordat de definitieve oplevering plaatsvindt, organiseert de aannemer (vaak) een inmeetdag en in sommige gevallen is er ook nog sprake van een zogenaamde ‘vooroplevering’.

Inmeetdag

Op deze dag kan je als toekomstige bewoner, eventueel samen met leveranciers, alle maten opmeten. Denk bijvoorbeeld aan het inmeten van kozijnen voor het bestellen van gordijnen en/of zonweringen of het bestellen van de vloer. Heb je al bepaalde meubels op het oog? Dan is dit ook een mooi moment om te bekijken op welke manier deze passen binnen de ruimtes.  

Keuken en sanitair

Ongeveer twee maanden voor oplevering van het nieuwbouwhuis, zal de keukenleverancier bij het nieuwbouwhuis langskomen om de exacte maten op te nemen. Deze exacte maatvoering is nodig om de keuken definitief te kunnen bestellen, en om te controleren of de benodigde aansluitingen (stopcontacten of water) aanwezig zijn. Het sanitair wordt in principe kant-en-klaar opgeleverd. Indien je ervoor hebt gekozen zelf het sanitair te laten plaatsen, kan de door jou geselecteerde partij aansluiten bij het afgesproken inmeetmoment.

Zelf meten

Naast de keuken en de badkamer zullen er ook een aantal zaken zijn die je zelf wilt opmeten om bijvoorbeeld te bepalen of en hoe bepaalde meubels geplaatst kunnen worden. Of de exacte afmetingen die nodig zijn voor de vloer. Je wilt waarschijnlijk ook op tijd raambekleding bestellen en hebt daarvoor de juiste maten van de kozijnen nodig. Onderstaand geven we je enkele handige tips die het meten makkelijker maken.

1. Goede voorbereiding
Blindelings ter plekke van alles gaan opmeten en dan ervan uitgaan dat je alles wel hebt is een veelgemaakte fout die bovendien ook nog extra tijd kost. Maak vooraf een duidelijk invulformulier met alle maten die je graag wilt weten, het is handig om daarbij ook meteen onderscheid te maken tussen breedte en hoogte zodat je deze later niet door elkaar kunt halen. Op deze manier voorkom je ook dat je achteraf toch nog bepaalde getallen mist. Weet wat je meet!

2. Het juiste materiaal
Aan een paar post-its heb je hier niet voldoende. Zorg voor een mooi groot formaat kladblok (of digitaal overzicht), waar je makkelijk een globale schets van de ruimtes op kwijt kan. Gebruik bij papier een potlood in plaats van een pen, zo kan je foutjes makkelijk corrigeren en blijft het goed leesbaar.

3. Stel tijdig leverancier(s) op de hoogte
Zo kunnen zij in hun agenda rekening houden met de ingeplande inmeetdag.

4. Wacht met het opmeten van de kozijnen tot ze helemaal klaar zijn
Het zou zonde zijn als de bestelde raambekleding uiteindelijk niet blijkt te passen. Houd bij kiepramen ook rekening met de bediening van het raam zodat de raambekleding mooi past.

Voorzieningen

Je zou het in alle drukte rondom de bouw en indeling van jouw woning misschien bijna vergeten: de aanmelding voor de nutsvoorzieningen en telefonie/internet/tv.

Nutsvoorzieningen
Je dient de woning aan te melden bij de leveranciers voor de nutsvoorzieningen: elektriciteit en water. Waterafname is regio gebonden en dient afgesloten te worden bij een lokaal waterbedrijf. Bekijk het volledige overzicht van alle Nederlandse waterbedrijven op de website van de Vereniging van Waterbedrijven. Voor elektra heb je de vrije keuze in leveranciers. Op het opleverformulier vind je de meterstand die je door kunt geven aan de nieuwe leverancier.

Internet/televisie/telefonie
In sommige gevallen kan je jouw abonnement voor telefonie/internet/tv overzetten, dit is afhankelijk van het postcodegebied. Wanneer je dit niet wilt of dit niet mogelijk is, kun je je aanmelden bij een provider naar keuze. Houdt er rekening mee dat de aansluiting vaak pas kort voor oplevering aangemeld wordt waardoor het kan zijn dat het adres nog niet bij de provider bekend is.

Vooroplevering

Het is niet verplicht en heeft ook geen juridische status, maar het gebeurt wel vaak: een vooroplevering. Net als bij de oplevering loop je tijdens de vooroplevering (eventueel met de bouwer of ontwikkelaar) door het huis om tekortkomingen op te nemen. Deze gebreken worden in een vooropleverlijst genoteerd. De vooroplevering vindt meestal ongeveer twee weken vóór de echte oplevering plaats.

Het voordeel van een vooroplevering is dat eventuele gebreken in een eerder stadium worden ontdekt en wellicht al vóór de echte oplevering worden opgelost. Nadeel is dat het huis meestal nog niet helemaal klaar is, waardoor de controle gebrekkig kan zijn. Daarnaast kan er verwarring ontstaan over de status van de vooroplevering. Weet in elk geval dat de vooroplevering géén juridische status heeft. Je bent als koper niet eens verplicht erbij aanwezig te zijn. Ben je er wel bij, dan hoef je nog op dit moment nog niks te ondertekenen. Dat gebeurt allemaal pas bij de officiële oplevering.

Een bouwkundige mee naar een vooroplevering?

Bij een vooroplevering is dit niet nodig. De woning is in de meeste gevallen ook nog niet helemaal klaar. Tijdens de daadwerkelijke oplevering, wanneer de woning echt klaar is, kan je er wel voor kiezen om een bouwkundige te laten meelopen. Dit wordt een opleveringskeuring genoemd. Je kunt bijvoorbeeld een bouwkundige inschakelen van Vereniging Eigen Huis die onafhankelijk de keuring voor zijn/haar rekening neemt tijdens het oplevermoment.

Tip: neem tijdens de vooroplevering de meer- en minderwerklijst mee zodat u kunt controleren of deze (naar wens) zijn uitgevoerd.

Inmeetdag & vooroplevering succesvol afgerond?

Dan is het nu nog maar heel even wachten tot de daadwerkelijke oplevering en de sleuteloverdracht. Vanaf dan kan je volop aan de slag en genieten van jouw nieuwe woning. Zet alvast een lekkere fles bubbels koud om het te vieren.

Meer informatie