De hoogte in: wonen in een wolkenkrabber

Hoog, hoger, hoogst. Oude records sneuvelen. In de grote steden komen steeds meer woontorens van 100 meter of hoger. Rotterdam is (en blijft voorlopig) koploper. New Orleans is met 158 meter nu nog de hoogste woontoren, maar in 2020 verrijst in de Maasstad een wolkenkrabber met een hoogte van maar liefst 215 meter. De Zalmhaven is straks het hoogste gebouw van Nederland. De hoogte in als woontrend. Iets voor u?

Gebieds- en vastgoedontwikkelaar AM gaat samen met belegger en ontwikkelaar Amvest het project De Zalmhaven realiseren. In de wolkenkrabber komen appartementen (koop & huur), kantoren, parkeerplekken, een daktuin, horeca en een panoramaterras. Van het uitzicht genieten is niet alleen voorbestemd voor de bewoners van de appartementen. Het panoramaterras is – net als uiteraard de horeca – ook toegankelijk voor bezoekers. Het trekt dus ook omwonenden en andere bezoekers.

Wonen en werken op één plek

Belangrijk punt is volgens directievoorzitter Ronald Huikeshoven van AM dat wonen en werken in de  wolkenkrabber met elkaar verweven zijn. Iets wat AM ook bij andere (woon-) torens voor ogen had. De bestuursvoorzitter noemt Calypso in Rotterdam als voorbeeld, maar er zijn er meer. “Het idee is dat verschillende functies niet naast elkaar, maar in één gebouw bij elkaar komen. Bewoners en andere gebruikers van het gebouw blijven zo aangesloten bij de stedelijke context. Als je het goed doet, is hoogbouw absoluut aantrekkelijk voor de bewoners en zijn gebruikers.”

Kans om in de binnenstad te wonen

De Zalmhaven komt op een interessante plek, niet ver van de Rotterdamse binnenstad, het culturele hart en de Maas. “Het is een kans om in de binnenstad te wonen met alle voorzieningen in de buurt.” De doelgroep is breed: stadsveteranen (anticiperende senior, woonachtig in de stad) en gezinnen. Hoogbouw past volgens Ronald Huikeshoven bij de verstedelijkingsopgave waar we voor staan in Nederland. Wonen in de stad is populair, er is dringend behoefte aan meer woonruimte en woonconsumenten hebben graag allerlei voorzieningen om de hoek.

De vier grote steden en Eindhoven

Als er een stad is waar hoogbouw tot zijn recht komt dan is het Rotterdam wel. De skyline van de stad aan de Maas is dan ook sterk in ontwikkeling. Ook in Den Haag zijn plekken waar hoge woontorens zijn neergezet, met name in de buurt van het stationsgebied. Op de Amsterdamse Zuidas verrijzen eveneens woontorens, maar in de buurt van de historische binnenstad is geen plek voor dit soort initiatieven. In een blog op de site van gebiedsontwikkeling.nu staat: Steden met een historische binnenstad puzzelen met de acceptabele afstand tussen pittoreske straatjes en hoogbouw. Ronald Huikeshoven: “Als het om hoogbouw gaat moet je wel heel zorgvuldig kijken waar je het doet en hoe.”

Hij noemt verder Eindhoven als stad waar een sterke behoefte is aan woningen en hoogbouw kan bijdragen aan de oplossing voor de enorme vraag. In andere, de meer middelgrote steden is het op dit moment niet nodig om echt ver de hoogte in te gaan.

Voorzieningen en uitdagingen

Belangrijk is volgens de directievoorzitter van AM dat bij de realisatie van hoogbouw goed wordt nagedacht over voorzieningen en serviceverlening in en rond het gebouw. Vooral de begane grond, de zogenoemde plint, bepaalt hoe de levendigheid op straatniveau wordt beleefd. Gaat het om een mixed-use gebouw dan kunnen de bedrijven en de bewoners gebruik maken van de ontvangst- en vergaderruimtes. Bij de balie beneden kunnen niet alleen de pakketjes voor de kantoren in ontvangst worden genomen maar ook wat er bezorgd wordt voor de bewoners.

Ontwikkelaars moeten zich ook afvragen hoe het zit met de parkeervoorzieningen als veel woningen op één plek komen. Zeker als het openbaar vervoer in de buurt is en er ook deelauto’s kunnen worden ingezet. “We moeten dus een concept maken en realiseren  dat past bij het specifieke karakter van hoogbouw, en ook inspeelt op de wensen van de toekomstige bewoners. Denk hierbij aan slimme mobiliteit en dienstverlening.

Uitzicht beleven

Ook de woningindeling is iets om nadrukkelijk bij stil te staan als het gaat om hoogbouw. De keuze om op bijvoorbeeld op 120 of 140 meter hoogte te willen wonen, heeft ook te maken met het uitzicht. “Dan is het belangrijk dat de bewoner bij binnenkomst al het uitzicht kan beleven. Dus liever geen halletje achter de voordeur. Zo mogelijk moeten bewoners kunnen genieten van het uitzicht.”

Het kan nog hoger

AM ziet het in ieder geval als een trend dat steeds meer mensen op grote hoogte willen wonen. Zeker in hoogbouwstad Rotterdam is de animo groot. En voor degenen voor wie 215 meter erg hoog klinkt. Het kan nog veel hoger. Denk aan de vele wolkenkrabbers in Azië en in het Midden-Oosten. In Dubai staat de hoogste wolkenkrabber ter wereld: Burj Khalifa. Deze is 828 meter hoog en telt onder andere 900 appartementen. Ook daar zijn plannen om nog meer de hoogte in te gaan, zelfs tot 1000 meter.

  • Foto AM

Meer informatie: