Energiezuinige huishoudelijke apparaten

In een energiezuinig huis zorgen huishoudelijke apparaten voor het grootste deel van de energierekening. Wilt u werkelijk minder betalen, kies dan ook energiezuinige apparaten.

Steeds meer huishoudelijke apparaten

Huizen worden steeds energiezuiniger. Daardoor daalt het energieverbruik voor verwarming. Het totale energieverbruik van huishoudens stijgt echter nog steeds. Dat komt doordat we steeds meer huishoudelijke apparaten hebben. De grootste stroomvreters zijn apparaten die u vaak gebruikt en/of apparaten die warmte produceren. De top-5 bestaat uit koelkast, vriezer, TV, wasdroger en wasmachine. Echte energievreters zijn terrasverwarming, een jacuzzi en een airconditioner. Hier kan geen besparingsmaatregel tegenop.

Let bij aanschaf op het energielabel

Het energielabel is voor steeds meer huishoudelijke apparaten verplicht. De klassen lopen van zeer onzuinig (G) tot zeer zuinig (A). Voor koelkasten, drogers en wasmachines gelden de labels A+, A++ en A+++. Let op: voor deze apparaten is label A+ tegenwoordig het meest onzuinige. Het energielabel geeft overigens alleen een indruk van het energieverbruik van vergelijkbare apparaten. Een grote koelkast met label A+++ kan uiteindelijk meer energie vragen dan een kleine koelkast met label A+. Kies dus altijd een apparaat dat qua capaciteit bij uw huishouden past.

Gebruik apparaten effectief

Bij het dagelijks gebruik is energiewinst mogelijk door bijvoorbeeld de wasmachine alleen vol te gebruiken, de vaatwasser op de laagste temperatuur in te stellen, kleine pannen in plaats van grote te gebruiken en geen producten onnodig in de koelkast te bewaren. Daarnaast is onderhoud van belang. Het rendement van een koelkast gaat sterk achteruit door ijsvorming en van een wasdroger door vervuilde filters. Raadpleeg hiervoor de onderhoudsinstructies van de fabrikant. Sommige wasmachines en vaatwasmachines hebben een hot-fill aansluiting. Vooral in combinatie met een zonneboiler levert dat energiewinst.

Beperk het sluipverbruik

Steeds meer apparaten in huis staan permanent op stand-by. Denk aan de computer, tv, audioapparatuur en de combimagnetron. Veel apparaten werken met een adapter die altijd met de stekker in het stopcontact zit. Per jaar gaat er in een gemiddeld huishouden daardoor 450 kWh aan sluipstroom verloren. Daarvan is tweederde te vermijden. Zet apparaten echt uit wanneer ze niet in gebruik zijn en haal de stekker van een adapter uit het stopcontact als een apparaat is opgeladen. U kunt ook een stekkerdoos met (voet)schakelaar gebruiken of een (automatische) stand-by-killer.

Meer informatie: