Film: hoe wonen en bouwen we in de nabije toekomst?

Hoe bouwen, verbouwen en wonen we in 2020? En welke rol heeft u als bewoner hierin? De film Wonen en bouwen in 2020 van initiatiefnemer Marjet Rutten geeft met een kijkje in de nabije toekomst antwoorden op deze vragen. De film is op vrijdag 7 oktober online gegaan.

Technieken die er al zijn

Defecte installaties even scannen met een app, die het euvel herkent en meteen met een oplossing komt. Levensechte 3D-animaties die u met een swipe kunt aanpassen aan uw wensen, waarbij u meteen weet wat de kosten zijn en of het technisch kan. En een tour door uw toekomstige huis met een VR-bril, waarbij u virtueel muren kunt verplaatsen en de inrichting kunt aanpassen. Het komt in de film allemaal voorbij, alsof het de normaalste zaak van de wereld is. Dat zal het over een aantal jaren ook zijn, zo is de verwachting. “Het is een film die voor een groot deel is gebaseerd op technieken die er al zijn”, zegt Rutten. “We moeten ze alleen nog gaan gebruiken.”

Bekijk hier de film ‘Wonen en bouwen in 2020’:

De toekomst ‘zien en voelen’

Rutten heeft de film gemaakt omdat het voor veel mensen moeilijk is zich concreet voor te stellen wat er allemaal in het bouwen en wonen zal veranderen in de nabije toekomst. “Dat is lastig in woorden of zinnen uit te drukken”, zegt ze. “Je moet dat zien en voelen. Zo ontstond het idee om een film te maken.”

Inspireren tot innovatie

Rutten is spreker, columnist en auteur van diverse boeken over de toekomst van de bouw-, installatie- en vastgoedsector. Met de film wil zij projectontwikkelaars en bouwers inspireren aan de slag te gaan met innovatie. “Achterover zitten en maar zien of het werkelijkheid wordt, is niet de oplossing. Hoe de toekomst eruit ziet, hebben we zelf in de hand. Daar kan ieder van ons op zijn eigen manier een bijdrage aan leveren. Hoe klein ook.”

Samenwerking

De film, die iets minder dan zes minuten duurt, is gemaakt door Spektor, in samenwerking met Itannex, VORM, Klimaatgarant, Blauwhoed, TBI en Topcon.

Meer informatie: