Het nieuwe werken en het nieuwe wonen

Werken-en-wonen

Op basis van onderzoek naar thuiswerken, verwacht het CPB dat mensen na de coronacrisis van gemiddeld vier naar acht uur thuiswerken gaan. Een kans om na te denken over het nieuwe wonen: de drukke stad verruilen voor een plek meer in de natuur?

Meer woonvrijheid

Verhuizen naar de provincie was voor sommige Randstedelingen eerst geen optie. Door corona kunnen de verhuisplannen weleens gaan veranderen. Het idee van meer ruimte binnens- en buitenshuis, klinkt in deze tijd als een verademing. Daarnaast staat de huizenmarkt zo onder druk, dat regio’s als Limburg, Gelderland of Drenthe hoger op het lijstje komen te staan van woningzoekenden. Het nieuwe werken, maakt dit plan realistischer en het biedt meer vrijheid.

Beter voor de landelijke economie

Volgens Karin Straus en Jonathan Felix, respectievelijk fractievoorzitter en burgercommissielid namens de VVD in Provinciale Staten van Limburg, biedt dit nog meer voordelen. Ten eerste zal het leefklimaat voor veel Nederlanders verbeteren, door de afnemende drukte in de Randstad. Ten tweede zullen er minder files zijn en ten derde lopen de provincies niet langer leeg. Dit resulteert in een betere benutting van ons economische potentie. We verbinden Nederland in één succesvolle regio.

Wonen met meer rust

Zo verhuisden Liane Pagie met haar gezin vanuit Den Haag, naar Limburg. Haar appartement, verruilde ze voor een huis met zeeën van ruimte. Na de komst van haar eerste kindje, werd de drukte haar teveel. Ze waren toe aan rust. Haar man komt oorspronkelijk uit Limburg, vandaar dat dit de plek werd voor hun nieuwe huis. Voor Liane is het een droom die uitkomt: “Het is een totaal andere wereld hier. In Den Haag hadden we een balkonnetje in de schaduw met nul privacy, nu hebben we zeeën van ruimte en geen last meer van buren. In plaats van voorbijrazende auto’s worden we nu omgeven door geitjes, schapen, alpaca’s, reeën en paarden. We zijn er qua oppervlakte ook enorm op vooruitgegaan.”

Meer woning voor je geld

Het blijkt dat Liane niet de enige is die hiervoor heeft gekozen. Uit onderzoek van de Volkskrant blijkt dat tien procent van de Randstedelijke kopers in 2020 een woning elders in het land kocht. Ten opzichte van 2015 is dit bijna een verdubbeling. De voornaamste reden is dat veel mensen kiezen voor meer woning voor hun geld en voor een groter huizenaanbod. Daarbij komt het feit dat thuiswerken een belangrijke ontwikkeling is. De noodzaak verdwijnt om dichtbij je werk te wonen. Voor sommigen een droom die werkelijkheid wordt.

Meer informatie

CPB – Thuiswerken voor, tijdens en ná de coronacrisis
Oproep versnellen woningbouw
Volkskrant – Regio steeds meer in trek bij senioren en gezinnen met hogere inkomens uit de randstad