Hoe gaat betalen in termijnen?

betalen-bouwtermijnen

Wanneer je een nieuwbouwhuis koopt, betaal je een bedrag voor de grond en betaal je de aanneemsom voor de woning (de opstal) in termijnen. De voortgang van de bouw bepaalt deze termijnbetalingen. De eerste termijn betaal je al voor de start van de bouw. Hoe zit dit precies? Dat lees je in het onderstaande artikel.

Kosten voordat de bouw start

Voordat de bouw is gestart, kun je al een nieuwbouwhuis kopen. Je betaalt dan niet direct het volledige aankoopbedrag. Eerst betaal je in één keer de grondkosten. Dit doe je bij de notaris en in de meeste gevallen via je hypotheek. Daarna betaal je de woning in kleinere bedragen in termijnen. Het verschilt per woning in hoeveel termijnen je moet betalen. Wanneer een gedeelte van de woning is afgebouwd, ontvang je een factuur. Is de bouw al gestart, dan betaal je op dat moment ook de reeds vervallen termijnen.

In hoeveel bouwtermijnen betalen?

De aanneemsom betaal je dus in termijnen. Wanneer je een factuur ontvangt voor een gereed gekomen termijn, betaal je deze altijd binnen twee weken na ontvangst van de factuur om een boete te voorkomen. De laatste termijn voor de oplevering dient vóór de oplevering van de woning betaald te zijn.

Heeft jouw huis het Keurmerk GarantieWoningen? Bijvoorbeeld vanuit het garantie-instituut SWK of Woningborg, dan is het aantal en het moment van de termijnen heel precies voorgeschreven. Bijvoorbeeld:

  • Bij een eengezinshuis met één woonlaag, betaal je in vijf termijnen
  • Bij een traditioneel eengezinshuis met 3 woonlagen en bij een appartement betaal je doorgaans in acht termijnen
  • Bij een huis met zes woonlagen, waarbij de aannemer de gevels pas later aansluit, betaal je in elf termijnen

bouwkosten

Wanneer betalen na start van de bouw?

De eerste mijlpaal is de start van de bouw. Dit is het moment waarop je de eerste termijn betaalt. Deze bedraagt maximaal tien procent van de aanneemsom. Na de start van de bouw volgen nog meer mijlpalen, bijvoorbeeld:

• Het gereedkomen van de ruwe vloer van de begane grond
• Het gereedkomen van de (eerste) verdiepingsvloer(en)
• Het gereedkomen van de binnenspouwbladen en de buitengevel van alle verdiepingen
• Het waterdicht zijn van het dak
• Het gereedkomen van het stuc-, spuit- en tegelwerk
• De oplevering.

Nooit vooruit betalen

Volgens de wet moeten betalingen overeenkomen met de voortgang van de bouw. Je moet dus nooit vooruit betalen. De aannemer mag hier ook niet om vragen. Zorg daarom altijd dat de aannemer het werk eerst heeft afgerond, voordat je een termijn betaalt. De kans is namelijk groot dat je het geld kwijt bent, als een aannemer failliet gaat. Een te vroege betaling valt namelijk niet onder de insolventiewaarborg van SWK-, BouwGarant en Woningborg.

Meer informatie:

  • De betalingsschema’s voor appartementen en eengezinswoningen kunt u downloaden van de website van SWK.
  • Woningborg legt uit wanneer de verschillende termijnen gefactureerd mogen worden voor eengezinswoningen en voor appartementen.