Hoe lang zet ik de hypotheekrente vast?

De hypotheekrente is nog altijd historisch laag. Dus zetten veel mensen de rente voor een langere periode vast. Maar hoe langer de rentevaste periode, hoe hoger het rentepercentage. Wat is verstandig?

Verwachte renteontwikkeling

Voor het beantwoorden van die vraag moet u onder meer rekening houden met de verwachte renteontwikkeling. Die is echter niet te voorspellen, zeker niet op langere termijn. Business Insider Nederland, een site met vooral zakelijk nieuws, heeft daarom voor een annuïteitenhypotheek verschillende scenario’s op een rijtje gezet. In het algemeen komen die op het volgende neer:

  • U kunt het beste kiezen voor een korte rentevaste periode als u verwacht dat de rente gaat dalen of beperkt gaat stijgen.
  • U kunt het beste kiezen voor een lange rentevaste periode als u verwacht dat de rente harder gaat stijgen.

Inkomenssituatie

Dat klinkt allemaal heel logisch. Toch is dat niet het hele verhaal, schrijft Business Insider. Heeft u bijvoorbeeld variabele inkomsten? Of verwacht u in de toekomst minder te gaan werken (en dus minder te gaan verdienen)? Dan is het in veel gevallen verstandiger de rente voor een langere periode vast te zetten. Ook als u geen rentestijging verwacht. U betaalt dan weliswaar een hoger tarief, maar ‘koopt’ een stuk zekerheid. En als u een hypotheek afsluit die gezien uw inkomen relatief hoog is, is een lange rentevaste periode eveneens aan te bevelen. Als de rente opeens gaat stijgen, heeft u daar geen last van.

Verschil tussen lange en korte rente

Voor een weloverwogen besluit moet u ook kijken naar de zogeheten rentestructuur. Dat is het verschil tussen de korte en de lange rente. Rentes die voor langere tijd vast staan, zijn normaal gesproken hoger dan rentes die voor een korte periode vast staan. Is het verschil tussen kort en lang klein, dan kost het u relatief weinig extra als u de rente voor een langere periode vastzet. Is het verschil groot, dan betaalt u voor de extra zekerheid van een langlopende vaste rente relatief veel en is het misschien toch beter om voor een kortere periode de rente vast te zetten. Om in dat geval te voorkomen dat u alsnog fors meer moet gaan betalen als de kortlopende rente opeens stijgt, kunt u het voordeel van de lagere maandlasten gebruiken om extra af te lossen.

Woonhorizon: hoe lang blijft u in uw huis wonen?

Hoe lang u in uw huis denkt te blijven wonen, is eveneens een aspect om mee te wegen. Een lange rentevaste periode ligt niet voor de hand als u maar kort in uw huis denkt te blijven wonen. U koopt dan immers zekerheid voor een langere periode dan nodig. Daardoor bent u relatief duurder uit. Als u de rente bij een verhuizing kunt meenemen naar uw volgende hypotheek, speelt dit argument minder.

Karakter

Verder speelt uw karakter een rol in de afweging. Houdt u niet van verrassingen? En ligt u al wakker van een klein beetje onzekerheid over uw financiën? Dan kunt u de rente beter voor een langere tijd vastzetten. De verwachte renteontwikkeling is dan eigenlijk van minder belang. U kunt in veel gevallen ook voor een middenweg kiezen. Dan verdeelt u uw hypotheek in een deel met een kortlopende rente en een deel met een langere rentevaste periode. Zo profiteert u van de lage rente van de korte rentevaste periode en dempt u het risico van stijgende maandlasten.

Variabele rente: als u tegen een stootje kunt

Als u kiest voor een variabele hypotheekrente en de rente dus niet voor langere tijd vastzet, profiteert u doorgaans van een lagere rentestand. Gaat de rente echter stijgen, dan stijgen uw maandlasten meteen mee. Een variabele rente is daarom eigenlijk alleen geschikt voor mensen met een flinke overwaarde. Of voor mensen met een lage hypotheek ten opzichte van het inkomen. Zij kunnen tegen een stootje. Een stijging van de maandlasten als gevolg van een oplopende rente is voor hen vervelend, maar geen ramp.

Persoonlijke afweging

Kortom, of u de rente moet vastzetten en voor hoe lang is geen eenvoudige te beantwoorden vraag. Het is een persoonlijke keuze. U kunt altijd uw hypotheekadviseur vragen een aantal scenario’s voor u uit te werken.

Meer informatie: