Hypotheekrente extra laag voor zeer energiezuinig huis

Hoe zuiniger de woning, hoe lager de rente. Diverse aanbieders van hypotheken berekenen voor hun klanten die een zeer energiezuinig (nieuwbouw-) huis kopen een lagere rente dan wanneer het gaat om een woning met een minder gunstig energielabel. Laag, lager, laagst. Zo kan de rente zo maar ruim onder de één procent duiken. Al is het rentetarief natuurlijk ook afhankelijk van de rentevaste periode.

De hypotheekrente is sterk gezakt de afgelopen jaren. Dat is voor iedereen gunstig. Kopers van een energieneutraal of zelfvoorzienend huis kunnen bij een aantal aanbieders rekenen op extra rentevoordeel. Bij Triodos Bank kan het verschil in rentetarief oplopen tot 0,4 procentpunt. Dit is in vergelijking met een woning met een E, F of G-label. Als het gaat om een woning met een A-label, een B, C, of D-label is het renteverschil minder groot, maar nog altijd interessant. “We willen iedereen stimuleren om zuinig met energie om te gaan en zo duurzaam mogelijk te wonen. Daarom hebben we de rentetarieven van onze hypotheek gekoppeld aan het energielabel van de woning”, zegt Koen Jonker van Triodos Bank.

Rentevoordeel

Of een consument nu kiest voor een rentevaste periode van 1 jaar of van 20 jaar, consumenten kunnen rekenen op extra rentevoordeel als ze kiezen voor bijvoorbeeld een energieneutraal of zelfvoorzienend huis. Klik hier voor de meest actuele rentetarieven van de Triodos Klimaat Plus Hypotheek.

Kooprijs hoger, maar maandlasten lager

De koopprijs van nieuwbouwwoningen is gemiddeld genomen sterker gestegen dan die van bestaande woningen in de afgelopen jaren. Dit heeft onder andere te maken met de extra investeringen die zijn gemoeid met het plaatsen van energiezuinige apparatuur zoals bijvoorbeeld een warmtepomp. Dit hoeft zeker niet te betekenen dat de maandlasten voor de koper hoger uitpakken. Los van het rentevoordeel, hebben de bewoners van een zeer energiezuinig (nieuwbouw-) huis geen of weinig energielasten. Sommige huizen zijn zelfs energieleverend.

Duurzaam wonen

Duurzaamheid leeft, volgens Marco Bijl van VORM Sales & Finance. Hij krijgt veel vragen van kopers van een nieuwbouwhuis als het gaat om energieneutraal en aardgasvrij wonen. Vooral als het gaat om de kosten. “De nieuwbouwwoning is gemiddeld genomen duurder als het gaat om de aanschafprijs. Dit heeft te maken met de laatste kwaliteitseisen én omdat er een arsenaal aan energiebesparende voorzieningen in zit. Consumenten kunnen echter honderden euro’s per maand besparen dankzij het rentevoordeel op hun hypotheek en het feit dat ze geen of weinig energiekosten hebben.”

Een voorbeeld

Een hoekwoning of 2-onder-1-kap zonder isolatie verliest veel warmte via de ramen, gevel, het dak en de vloer en verbruikt per jaar gemiddeld maar liefst 2.800 m3 gas voor verwarming. Een vergelijkbaar goed geïsoleerd (nieuwbouw) huis heeft maar gemiddeld 600 m3 gas nodig voor verwarming. Dat scheelt 1.700 euro per jaar. Ook in een matig geïsoleerd huis (5 cm dakisolatie en dubbel glas) valt nog veel te besparen: zo’n 1.100 euro per jaar. Bij een gasloze energieneutrale nieuwbouwwoning is de besparing nog groter.

Extra hypotheekruimte

Er is nog een voordeel op hypotheekgebied voor kopers van een zeer energiezuinig nieuwbouwhuis. Kopers kunnen rekenen op extra hypotheekruimte. Normaliter kan een consument een hypotheek afsluiten tot 100 procent van de waarde van een koopwoning. Kopers van een energiezuinig nieuwbouwhuis kunnen sowieso aanspraak maken op een extra financieringsruimte van negen duizend euro. Daar hoeft u niets voor te doen! Er ontstaat nog meer financieringsruimte als het gaat om de aanschaf van een zeer energiezuinig nieuwbouwhuis:

  • Kopers van nieuwbouwhuizen met een EPC gelijk aan of lager dan nul kunnen 15.000 euro extra hypotheekruimte krijgen. Hier hoeft geen energieprestatiegarantie voor te worden afgegeven.
  • Kopers van een nul-op-de-meter woning kunnen in aanmerking komen voor een hypotheekverruiming (op inkomen) oplopend tot 25 duizend euro. Voor deze woningen moet de verkoper wel een energieprestatiegarantie afgeven voor een periode van ten minste tien jaar. Dit is voor u als koper, maar ook voor de bank een extra stok achter de deur om er zeker van te zijn dat de energierekening zeer laag of nul is.

Ook verscheidene andere banken en verzekeraars geven rentevoordeel als u een zeer energiezuinig huis zou willen kopen. Informeer bij uw hypotheekadviseur bij welke banken u nog meer terecht kunt.

Foto: Duurzaam en energieneutraal nieuwbouwproject Sandt2 van VORM

Meer informatie: