Als u heeft besloten een nieuwbouwhuis te kopen, tekent u eerst een koopcontract. Hierin staan alle belangrijke afspraken. U wordt hiermee nog geen eigenaar.
Koopcontract: niet vrijblijvend
Het koopcontract wordt vaak (ten onrechte) ‘voorlopig koopcontract’ genoemd. U wordt door de ondertekening ervan niet onmiddellijk eigenaar van het huis; dat gebeurt pas bij het tekenen van de leveringsakte. Toch is het koopcontract niet ‘voorlopig’ en ook zeker niet vrijblijvend. In het koopcontract liggen alle belangrijke afspraken vast over wat u precies koopt, tegen welke prijs en onder welke voorwaarden. Na het tekenen heeft u een week bedenktijd. Daarbinnen kunt u zonder opgave van reden en kosteloos van het contract af. U tekent het koopcontract meestal bij de makelaar, in sommige gevallen bij de projectontwikkelaar.
Contract: aankoop grond en bouwopdracht
Een koopcontract voor een nieuwbouwhuis dat nog niet is (af)gebouwd, bestaat uit de koop van de grond en een opdracht voor de (af)bouw van het huis. Daarom wordt het koopcontract in veel gevallen een koop-/aannemingsovereenkomst genoemd. Het komt voor dat deze overeenkomst wordt gesplitst in twee losse overeenkomsten. Meer informatie over de verschillende contracten vindt u elders op deze site, bij de rubriek Vraag & antwoord: Juridisch – Welke soorten koopcontracten zijn er?
Ontbindende voorwaarden
Soms komt een nieuwbouwproject niet van de grond. Of u krijgt de financiering niet rond. Dan kan de koop niet doorgaan. In de ontbindende of opschortende voorwaarden is dit juridisch vastgelegd. Meer informatie hierover vindt u bij Vraag & antwoord: Juridisch – Wat zijn ontbindende en opschortende voorwaarden? In de meeste gevallen gaat alles gewoon goed en vindt bij de notaris de eigendomsoverdracht plaats.