Senioren in een eengezinswoning willen vaak naar een comfortabel en levensloopbestendig appartement. Een húúrappartement wel te verstaan. Want kopen, dat doe je niet meer als je boven de 60 bent. Of toch wel?
Rente historisch laag
Jazeker. Want kopen kan juist heel aantrekkelijk zijn als u al wat ouder bent, zeker nu de rente zo historisch laag is. Twee rekenvoorbeelden illustreren waarom.
Rekenvoorbeeld 1:
Senioren: hypotheeklast lager dan huur
Stel, u heeft een riant nieuwbouw appartement op het oog van 335.000 euro (vrij op naam). Daar komt bijvoorbeeld nog 50.000 euro bij aan meerwerk en inrichtingskosten. De totale kosten komen daarmee op 385.000 euro. Als de verkoop van uw huidige huis 235.000 euro opbrengt (en u heeft daar geen schuld meer op), kunt u voor uw nieuwe woning een annuïteitenhypotheek afsluiten van 150.000 euro (385.000 – 235.000 = 150.000). Een dergelijke hypotheek wordt zonder problemen verstrekt, omdat er op de nieuwe woning voldoende overwaarde zit. Bij een rente van 2,4 procent is uw bruto maandlast bij deze hypotheeksom slechts 639 euro, inclusief overlijdensrisicoverzekering. Voor dit bedrag kun u geen vergelijkbaar appartement huren, ook als de bijdrage aan de Vereniging van Eigenaren wordt meegerekend. Belangrijk: er zijn inmiddels banken die een rente van 2,4 procent voor 20 jaar vast aanbieden (peildatum juni 2016).
Geen huurverhogingen, rente aftrekbaar
Maar er zijn ook nog andere voordelen. Zo heeft u, door te kopen, geen last van jaarlijks terugkerende huurverhogingen. Daarnaast is de rente van uw hypotheek aftrekbaar in box 1. En die leuke dingen dan, die u met de opbrengst van uw oude huis van plan was? Natuurlijk, u kunt het geld daar nu niet aan uitgeven (het zit immers in uw nieuwe appartement), maar dankzij de fors lagere maandlasten houdt u in veel gevallen maandelijks voldoende over om comfortabel te kunnen leven.
Rekenvoorbeeld 2:
Lagere lasten, én geld over voor leuke dingen
Stel, u verkoopt uw huidige huis met een overwaarde van 200.000 euro. Het lijkt dan vanzelfsprekend dat u vervolgens gaat huren, om flink wat vrij besteedbaar geld te hebben voor leuke dingen. Maar kopen is ook in dit geval een goed alternatief. Het appartement dat u op het oog heeft, is bijvoorbeeld negentig vierkante meter groot en kost 208.000 euro. U besluit de helft van deze kosten zelf in te brengen (104.000 euro). De andere helft (eveneens 104.000 euro) leent u. Dat mag aflossingsvrij, omdat dit bedrag veel lager is dan de waarde van de nieuwe woning. Omdat dit geld uit de overwaarde op uw oude huis komt, is de rente op deze hypotheek niet fiscaal aftrekbaar. Maar dan nog bent u per maand fors goedkoper uit dan wanneer u een vergelijkbaar appartement huurt. Immers, de bruto maandlast op uw hypotheek van 104.000 euro bedraagt, bij een rente van 2,4 procent (voor 20 jaar vast), 204 euro. Tel daar de bijdrage voor de Vereniging van Eigenaren (zeg: 130 euro) bij op, en u komt uit op een maandlast van 334 euro. Als u een vergelijkbaar appartement zou huren, zou u rond de 800 euro per maand kwijt zijn. Een verschil van (bruto) 596 euro per maand. Een fors lagere maandlast dus, geen zorgen over jaarlijkse huurverhogingen en, niet te vergeten: 96.000 euro voor leuke dingen. Dat is immers het bedrag dat overblijft van de verkoop van uw oude huis.
Meer informatie:
- Informeer bij uw financieel adviseur wat in uw situatie het meest passend is: kopen of huren.