Nieuwbouwhuis lijkt kleiner tijdens de bouw

nieuwbouwhuis in Zeezicht

Klopt dit wel? Dit is misschien je eerste gedachte als je tijdens de bouw een kijkje gaat nemen in jouw nieuwbouwhuis. Je had je – met de bouwtekening in de hand – een voorstelling gemaakt van de omvang van de nieuwbouwwoning en de grootte van de kamers. Eenmaal binnen bekruipt je een gevoel van teleurstelling. Het is kleiner dan je had verwacht. Maar wees gerust. Het gaat hier om een optische illusie. Als het huis gereed is, de muren wit (of een andere kleur) en de meubels op hun plek staan, kan je weer opgelucht ademhalen. Het nieuwbouwhuis ziet er simpelweg kleiner uit tijdens de bouw.

Architect Gijs Burg van Klunder Architecten herkent het gevoel van kopers van een nieuwbouwhuis die tussentijd komen kijken hoe het huis er uit gaat zien. De grijze, betonnen muren maken dat het huis kleiner lijkt. Eigenlijk ‘verandert’ de omvang van een nieuwbouwhuis in iedere fase van de bouw. Ook de linten die markeren waar een nieuwbouwhuis gaat komen, weerspiegelen niet de echte omvang van de nog te bouwen woning. Hetzelfde geldt als er een vloerplaat ligt, maar nog geen buitenmuur en wanden. “Wellicht zou het een idee zijn voor een ontwikkelaar om bij aanvang van het project een bank of tafel neer te zetten op het moment dat de kopers komen kijken. Er ontstaat dan een gevoel van schaal. Ze zouden voordat de muren gemetseld worden ook een lint kunnen spannen om aan te geven hoe hoog het plafond wordt. Gewoon om alles in het juiste perspectief te plaatsen.”

Optisch in voordeel laten werken

Een architect is bij uitstek de persoon die werkt met licht, kleur en verrassende inzichten om ruimtes optisch in hun voordeel te laten werken. Hoe een corridor of gang korter en breder kan lijken bijvoorbeeld. “Een kleur kan veel doen”, volgens Gijs Burg. Een andere optie is in zo’n geval om de deuren die op een overloop of corridor uitkomen – om en om te groeperen, in sets van twee. Ook het exterieur van bijvoorbeeld een appartementencomplex kan hoger of juist lager lijken dan het in werkelijkheid is door gebruik te maken van optische illusies. “Dan kan door bijvoorbeeld gebruik te maken van verschillend materiaalgebruik aan de buitenkant van het gebouw.”

Appartement in Zeezicht (Scheveningen)

VR-bril

Volgens de architect is het belangrijk om de potentie van een woning te laten zien. Wat kan helpen is het beschikbaar stellen van een VR-bril met de bijbehorende technologie aan kopers van een nieuwbouwhuis als ze op locatie komen kijken. “Dat geeft goed een idee aan de kopers hoe groot het huis en de verschillende ruimtes daadwerkelijk gaan worden.”

Plattegrond

Zolang het huis nog niet klaar is en de meubels nog niet op hun plek staan, blijft het al met al een beetje gissen hoe groot de woning echt is. “Kopers van een nieuwbouwhuis zetten vaak op een plattegrond hoe ze de meubels willen plaatsen. Op een plattegrond lijkt het dan vaak heel vol. Die bank ziet er op de schaaltekening enorm groot uit. Maar zodra de bank in de nieuwe huiskamer staat, past het vaak perfect.” Volgens Gijs Burg kan ook een sfeertekening van de ruimtes in jouw nieuwbouwhuis helpen bij het maken van een inschatting hoe groot de ruimtes in de praktijk zullen uitpakken.

Foto: Huren in Zeezicht, ontwerp van Klunder architecten. De foto tijdens de bouw laat zien dat de ruimte er kleiner uitziet dan op het moment dat de appartementen klaar zijn (tweede foto in de tekst)

Meer informatie: