Nuttige tips voor starters op de woningmarkt

Kopen, huren of langer bij je ouders blijven wonen? Of zijn er nog andere mogelijkheden?

Een beperkt aanbod, steeds minder mogen lenen en stijgende prijzen: een huis kopen is voor starters niet gemakkelijk. Maar, de huurprijzen stijgen ook. Dus wat moet je doen als starter op de woningmarkt? Kopen? Huren? Langer bij je ouders blijven wonen? Of zijn er andere opties? Op www.hurenoftochkopen.nl lees je wat je mogelijkheden zijn en hoe je je kansen op een eigen huis vergroot.

Woonlasten delen en andere opties

Als kopen, huren en thuis blijven wonen een opties zijn, dan kun je ervoor kiezen met vrienden of vriendinnen te gaan samenwonen, aldus www.hurenoftochkopen.nl. Studenten doen dit natuurlijk al, maar je kunt natuurlijk ook na je studie met anderen een voordeur delen. Daarmee deel je ook de woonlasten en het is vaak nog heel gezellig ook. Een andere mogelijkheid is een alternatieve woonvorm, zoals een tiny house. Dat is een zeer compacte en duurzame (koop)woning die ook voor veel starters te betalen is. Ook een optie: gebruikmaken van de starterslening.

Verschillen in kosten tussen kopen en huren

Zijn de alternatieven niet haalbaar of wenselijk en wil je dus ‘gewoon’ kopen of huren, dan helpt www.hurenoftochkopen.nl je met inzicht in de kosten van beide varianten. De site zet netjes op een rijtje wat de verschillen in woonlasten zijn als je een appartement zou kopen of huren. Behalve de hypotheek- of huurlasten staan in het overzicht de geschatte kosten voor waterverbruik, energie, verzekeringen, internet en televisie en VvE-bijdrage of service. Ook jaarlijks terugkerende lasten, zoals de afvalstoffenheffing en de rioolheffing, zijn in het rekenvoorbeeld meegenomen. Bij de koopwoning staat ook een bedrag voor de onroerendezaakbelasting.

Interviews en veelgestelde vragen

Interviews waarin starters over hun situatie en ervaringen vertellen en een overzicht met antwoorden op veelgestelde vragen completeert de informatie op www.hurenoftochkopen.nl. De website is een initiatief van het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederlandse gemeenten (SVn).

Meer informatie: