U gaat verhuizen naar een nieuwbouwhuis en heeft aan alle verzekeringen gedacht die u moet afsluiten. Toch? En hoe zit het met de afschrijving op uw eigendommen zoals bank of nieuwe houten vloer als u de pech hebt dat er niet lang na de verhuizing schade ontstaat? We zetten dit in kort bestek voor u uiteen.
“Als u een nieuwbouwhuis koopt of huurt, dan koopt u vaak ook nieuwe spullen: bank, vloer en noem maar op. Daar geeft u veel geld aan uit. Maar realiseert u zich dat de afschrijving op uw eigendommen, dus de waardedaling van uw spullen, per verzekeraar kan verschillen”, zegt Guido Rodenburg van vergelijkingssite Independer. “Dat hebben we inzichtelijk gemaakt.”
Fijn om te weten wat u kan verwachten
Independer vergelijkt niet alleen de tarieven die de verzekeraars hanteren voor hun polissen, maar kent ook een cijfer toe aan de snelheid van afschrijven van uw producten. Dus de snelheid waarmee uw bankstel, tv, vloer of wat dan ook door ‘veroudering’ minder waard worden. “Als u schade heeft, dan is het fijn om een idee te hebben wat u kan verwachten. Het is handig om te weten hoe lang een vloer of bank hun waarde behouden.”
De woonhuisverzekering
De opstalverzekering is een verzekering die ook wel woonhuisverzekering wordt genoemd. Deze verzekering is meestal verplicht voor huiseigenaren. Dus koopt u een huis dan wil de hypotheekverstrekker meestal dat u deze verzekering afsluit. Huurders van een nieuwbouwhuis hoeven deze verzekering niet te hebben. Dat regelt de verhuurder. In een appartementencomplex is het vaak de Vereniging van Eigenaren (VvE) die een opstalverzekering afsluit namens de bewoners.
Valt het onder de opstal- of de inboedelverzekering?
De inboedelverzekering wordt vaak in één adem genoemd met de opstalverzekering: het verschil is dat deze verzekering is bedoeld voor de spullen in uw huis, alles wat los zit. Dus alles wat u kunt oppakken en meenemen. Deze verzekering is niet verplicht, maar het is wel slim om uw huisraad te verzekeren. Het maakt niet uit of u huurder of koper bent van een woning. Guido Rodenburg geeft wel de tip mee dat consumenten die zowel een opstal- als een inboedelverzekering afsluiten dat het beste bij één verzekeraar kunnen doen. “Zo kan er nooit gedoe ontstaan tussen twee verzekeraars over de vraag of een schade onder de opstal- of onder de inboedel valt. De vloer kan zo’n twijfelgeval zijn. Zit deze los of vast.”
Ook verlies van inkomen is te verzekeren
Er zijn nog meer polissen die aan de orde kunnen zijn: een woonlastenverzekering zorgt er voor dat u uw hypotheek kunt blijven doorbetalen als er sprake is van inkomstenverlies. Punt is echter dat dit een relatief dure verzekering is en het is een verzekering die niet voor iedereen relevant is om af te sluiten. In Nederland krijgen we bij ziekte immers langere tijd ons salaris doorbetaald. “Het kan wel een interessante verzekering zijn voor bijvoorbeeld ZZP’ers. Dit is echter altijd afhankelijk van uw persoonlijke situatie. Laat u hierover informeren.”
Overlijdensrisicoverzekering bij de hypotheek
Als u een hypotheek wilt afsluiten is het vaak nodig om een overlijdensrisicoverzekering af te sluiten. Koopt u alleen een huis dan kan het zijn dat de hypotheekverstrekker hierom vraagt omdat de verstrekker dan de garantie krijgt dat hij zijn investering terug krijgt. Ook als u samen met uw partner een huis koopt of als u inwonende kinderen hebt kan de hypotheekverstrekker hierom vragen. Zo zijn de achterblijvers verzekerd dat ze de hypotheek kunnen blijven betalen en in het huis kunnen blijven wonen.
Rechtsbijstand voor het geval dat …
Een andere verzekering waar u aan moet denken als u van plan bent te gaan verhuizen naar een nieuwbouwhuis is een rechtsbijstandsverzekering. Dit kan van pas komen als er problemen ontstaan tijdens de bouw. Ook al zijn er garantieregelingen waar u als koper van een nieuwbouwhuis aanspraak op kunt maken. Het Keurmerk GarantieWoning van ontwikkelaars en aannemers (die zijn aangesloten bij de verzekeraars SWK, Woningborg of BouwGarant) zorgt er voor dat u beschermd bent als de bouwer failliet gaat. Of als er sprake is van gebreken aan de nieuwbouwwoning. Het is belangrijk om te checken of u aanspraak kunt maken op zo’n garantieregeling. Meestal is dat het geval. En een rechtsbijstandsverzekering kan alsnog van pas komen: als u ruzie krijgt met de nieuwe buren over de hoogte van de schutting bijvoorbeeld.
Tijdens de bouw: CAR
Voor het geval er schade ontstaat aan uw nieuwbouwwoning tijdens de bouw is het volgens Guido Rodenburg belangrijk dat er een CAR verzekering is afgesloten. Dit staat voor Construction All Risk. “Meestal hebben aannemers en bouwers zo’n verzekering. Als dat niet zo is dan zou ik aanraden om dit risico zelf te verzekeren.”
En wat als u zelf schade veroorzaakt?
U bent aan het klussen rond uw nieuwbouwhuis en veroorzaakt schade bij de buren. Dan kan het handig zijn om over een aansprakelijkheidsverzekering te beschikken. Het kan gaan om letselschade en/of schade aan de bezittingen van iemand anders.
Nog een paar tips:
- Op het moment dat u de sleutel krijgt van uw nieuwbouwhuis moet de opstalverzekering rond zijn;
- De oplevering is achter de rug, maar u woont nog niet in uw nieuwsbouwhuis want u bent nog aan het klussen. Dan kan het zijn dat er – bijvoorbeeld in geval van diefstal – sprake is van een beperkte dekking. Het is ook belangrijk om te melden aan de verzekeraar dat het huis nog niet bewoond wordt;
- Schade veroorzaakt door aardbevingen en overstromingen zijn in Nederland niet verzekerbaar;
- Bij een woonverzekering (inboedel en/of opstal) kunt u kiezen voor een extra uitgebreid pakket of een all-risk verzekering. Kiest u voor het uitgebreide pakket dan bent u verzekerd voor alle schade die van buitenaf komt. Bij een all-risk verzekering bent u ook verzekerd voor schade die door uw eigen toedoen wordt veroorzaakt;
- Het is slim om als u gaat verhuizen ook uw autoverzekering te checken. Misschien heeft de verzekeraar wel een betere deal voor u omdat er op uw nieuwe adres minder kans is op schade. Bijvoorbeeld omdat uw auto voortaan in uw eigen garage staat als u thuis bent.