Van Amsterdams kantorengebied naar groene woon-werkwijk

In de woorden van de gemeente Amsterdam wordt het stadsdeel Sloterdijk weer een mix van van alles. Net als vroeger. Volgens de vastgoedontwikkelaars Heijmans en Synchroon zijn op deze locatie alle ingrediënten voorhanden om er een goede woonlocatie te maken in combinatie met (bestaande) kantoren, horeca en andere kleinschalige bedrijvigheid. Het is een robuust en dynamisch gebied. “Er gaat hier een compleet nieuw stuk stad ontstaan.”

Ze nemen om en om het woord om iets te vertellen over de nieuwbouwplannen voor Sloterdijk-Centrum in het Amsterdamse stadsdeel Nieuw-West. René Koning van Heijmans vertelt over het nieuwbouwproject VERTICAL, twee torens met in totaal 144 appartementen. Erik Meijer van Synchroon beschrijft de plannen voor Floating Gardens, een nieuwbouwproject met 192 appartementen en een alles-in-één-school in de plint met onder andere een basisschool en buitenschoolse opvang. Beide projecten komen vlakbij elkaar te liggen, op loopafstand van station Sloterdijk. “Over dit gebied dachten mensen voorheen: hoe kan je hier überhaupt aan woningbouw denken? Als je het gebied doorwandelt en op je laat inwerken, zie je dat het legio mogelijkheden heeft”, zegt René Koning.

Ook buiten de ring kijken

Het bedrijvengebied Sloterdijk ligt ten noordwesten van het centrum en werd een paar jaar geleden door de gemeente Amsterdam aangewezen als toekomstig woon-werkgebied. Binnen de ring is vrijwel geen ruimte om nieuwbouw neer te zetten en er is wel een enorme behoefte aan nieuwe woningen. In Sloterdijk is voldoende ruimte. “Het gebied schuurt tegen de stad aan”, zegt Erik Meijer. Hij is voor het interview met de trein vanuit Utrecht naar station Sloterdijk gereisd om, vlakbij de locatie waar beide bedrijven nieuwbouw gaan neerzetten, te vertellen over de bouwplannen. Wat hem opviel tijdens de wandeling vanaf het station? “De eerste indruk is niet dat je in een aangeharkt gebied bent beland. Het is nog volop in ontwikkeling. Maar over een tijdje gaat het bruisen.”

Artist Impression  VERTICAL

Start bouw

Het is de intentie om nog dit jaar te beginnen met de bouwactiviteiten op het terrein waar VERTICAL moet verrijzen. De verkoop van deze appartementen (van S tot XXXL, 50-200m2)  is gestart. De start bouw van Floating Gardens staat gepland voor medio 2021. Het gaat hierbij om huur- en koopappartementen. De minimale grootte is 40 vierkante meter, maar het gemiddelde per woning voor het gehele complex is ongeveer 65 vierkante meter. “We hebben met de gemeente afgesproken dat we bij het project Floating Gardens voor de helft woningen bouwen voor het middenhuursegment”, voegt Erik Meijer toe.

Duizenden nieuwe woningen

De gemeente Amsterdam heeft grote plannen voor het hele gebied: Sloterdijk-Centrum (bij het station), in het groen-stedelijke gebied de Brettenbuurt en aan het park in Sloterdijk 1. Het gaat om  duizenden woningen die in dit deel van Amsterdam gebouwd gaan worden de komende jaren.

Het is volgens Erik Meijer een dynamisch gebied waar de nieuwe bewoners zich snel kunnen verplaatsen via het openbaar vervoer of op de fiets. Station Sloterdijk is één van de grootste stationslocaties van Nederland met bijna 60.000 reizigers per dag. Los van de mogelijkheid om hier op de trein, bus tram of metro te kunnen stappen, liggen er ook snelwegen in de buurt. Sloterdijk ligt aan de A10 en de A5.

Uitzicht

Voor wie de stad mist. De binnenstad ligt op 15 minuten fietsafstand. Er wordt een nieuw fietspad aangelegd dat door het Westerpark heen gaat richting het centrum. En vanuit VERTICAL en Floating Gardens  hebben de bewoners straks een mooi uitzicht. “We gaan de lucht in en de bewoners kijken aardig ver weg vanaf de hogere etages”, stelt Erik Meijer. “Dankzij dit uitzicht voelt de stad dichtbij.”

Artist impression Floating Gardens

Zachte uitstraling

Het is de inzet van de gemeente dat het gebied een zachte en groene uitstraling krijgt. Dus niet alleen maar stenen. De  Brettenzone , een langgerekte strook groen in westelijk Amsterdam – links en rechts van Sloterdijk – gaat meer verweven worden met het gebied dat nu nog gedomineerd wordt door kantoren. “We leggen daktuinen en geveltuinen aan en aan en er komt muurbeplanting op het gebouw”, zegt René Koning. VERTICAL staat voor een verticale tuin. Het woord Floating Gardens maakt ook duidelijk dat er veel aandacht is voor  groen rond de appartementen.

Wonen, werken, leisure

Volgens de twee vastgoedprofessionals komen er ook veel pleintjes in de wijk. Er zijn sportvelden in de buurt. Er is steeds meer te beleven en dat zal alleen maar toenemen. René Koning: “Het gaat om de combinatie van wonen, werken, voorzieningen en leisure. De cohesie van het gebied. Het doel is om dat nog meer te accentueren en daarmee onderling contact tussen bewoners te stimuleren.”

Lage parkeernorm

Minder autobezit door bewoners is ook onderdeel van de plannen. De gemeente Amsterdam wil drastisch lagere parkeernormen voor alle nieuwbouwlocaties in de stad. Bij VERTICAL gaat een parkeernorm gelden van circa 0,5. Dat betekent dat één op de twee huishoudens over een parkeerplek kan beschikken in het project. Bij Floating Gardens ligt de parkeernorm met 0,2 nog lager. De consument moet er bij beide projecten overtuigd worden dat het niet langer standaard is om over een auto te kunnen beschikken. Dat zou geen probleem moeten zijn omdat Sloterdijk over voldoende opties beschikt als het gaat om openbaar vervoer.

Daarnaast ontstaat er ruimte voor nieuwe vormen van mobiliteit. “Dit betekent dat je als ontwikkelaar goed moet nadenken over mobiliteitsconcepten en dus ook over autodelen. Met een app is een deelauto zo geregeld. Ook senioren worden hier steeds handiger in”, zegt Erik Meijer. René Koning voegt eraan toe dat VERTICAL straks beschikt over een aantal deelauto’s, zodat de bewoners zonder autobezit niet alleen afhankelijk zijn van openbaar vervoer.

Erik Meijer (L) en René Koning (R)

Mooie mix

Volgens ontwikkelaar Erik Meijer moet Sloterdijk een gemengde Amsterdamse wijk worden en geen ´gated community´, maar een wijk met een mooie mix van bewoners. René Koning ziet vooral de potentie van het gebied. Dat moet volgens hem alleen nog maar zichtbaar gemaakt worden aan toekomstige bewoners. Er zijn al diverse jonge ondernemers die naar het gebied komen en er nieuwe activiteiten opzetten. “Er ontstaat hier echt iets.”

Playlist met negen tracks over de plek

Twee kopers van het eerste uur van een appartement in VERTICAL hebben zich laten inspireren door de plek. De twee dj’s Vincent en Joyce hebben een appartement gekocht op de 8ste verdieping. Ze hebben een playlist gemaakt van negen tracks. Nummers die voor hen het gevoel weerspiegelen van hun toekomstige huis en het gebied. Eén van de tracks, Morning Sunrise van Weldon Irvine, staat volgens het stel voor de mooie dingen aan de nieuwe woning. “We hebben bewust gekozen voor een hoekwoning op het zuidoosten, waar de zon opkomt, geen buren en kilometers vrij zicht. We kunnen niet wachten op die eerste morning sunrise op deze fantastische locatie.”

Meer informatie: