Voorkom extra kosten bij bouwvertraging

Het komt wel eens voor dat nieuwbouwprojecten vertraging oplopen door onvoorziene omstandigheden. Hierdoor wordt de woning later opgeleverd dan in eerste instantie verwacht. Gelukkig kunt u zich beschermen tegen de financiële gevolgen hiervan.

Als u een nieuwbouwwoning koopt, sluit u meestal een hypotheek af. Het is verstandig om daarbij al rekening te houden met eventuele bouwvertraging. In dit artikel leest u waarop u precies moet letten en krijgt u nog 5 praktische tips.

Waar op letten bij uw hypotheek?

Gefeliciteerd, u koopt een nieuwbouwwoning en zou het liefst morgen al verhuizen. Maar soms gebeurt het dat nieuwbouwprojecten later worden opgeleverd dan verwacht. Bijvoorbeeld door direct ingaande strengere milieuregels, tekort aan materiaal en mankracht of door de impact van corona op de bouw.

Dat is heel vervelend en zorgt voor extra kosten. U heeft hierdoor bijvoorbeeld langer dubbele woonlasten. Of de hypotheekofferte verloopt, met het risico dat u daarna een hogere rente betaalt.

Let bij het aanvragen van een hypotheek op:

• een zo lang mogelijke offertetermijn
• kosteloze verlenging van het bouwdepot
• zo laag mogelijke (dubbele) woonlasten

Kies een hypotheek met een lange offertermijn

Door bijvoorbeeld vertraging bij het aanvragen van de vergunningen gaat de bouw later van start en verloopt de hypotheekofferte. Dit overkomt toekomstige bewoners van nieuwbouwprojecten elk jaar wel eens. Het gevolg? Extra kosten voor de kopers omdat een vergoeding moet worden betaald voor verlenging van de offerte.

Als u een hypotheekofferte ontvangt, heeft u meestal 2 weken de tijd om deze te ondertekenen. Daarna is de hypotheekofferte vaak 2 tot 9 maanden geldig. Deze periode verschilt per hypotheekverstrekker en kan langer zijn.

De meeste hypotheekverstrekkers bieden bij het verlopen van de offerte een bereidstellingprovisie aan. Hiermee verlengt u de offerte maar hier betaalt u wel voor. Sommige hypotheekverstrekkers verlengen de offertetermijn kosteloos. Dat kan voor u heel interessant zijn. Zo maakt u het risico op hogere kosten zo klein mogelijk.

Uw hypotheekadviseur helpt u om de offertevoorwaarden van verschillende hypotheekverstrekkers te vergelijken.

Kies een hypotheek met gratis verlenging van het bouwdepot

Een bouwdepot is een speciale rekening bij de hypotheek waaruit u de kosten van de grond en de bouw betaalt. De maximale looptijd van een bouwdepot is meestal 2 jaar. Maar soms wordt de geplande bouwtijd overschreden. Zo duurt de nieuwbouw van woontorens al snel langer dan 2 jaar.

Vaak kunt u het bouwdepot zonder problemen met een half jaar verlengen. Wel vervalt dan bij de meeste hypotheekverstrekkers de rentevergoeding die u over het bouwdepot ontvangt. Omdat dit potje tegen die tijd bijna leeg is, is deze rentevergoeding dan gelukkig klein.

Er zijn ook hypotheekverstrekkers die kosteloos de periode van het bouwdepot verlengen naar 3 jaar. Vraag uw hypotheekadviseur hiernaar.

Kies een hypotheek met zo laag mogelijke (dubbele) woonlasten

Wie nieuwbouw koopt, krijgt te maken met dubbele woonlasten. De hypotheek of huur van uw huidige huis loopt gewoon door. En tegelijk betaalt u al voor de nieuwe woning. Omdat de bouwperiode nooit helemaal precies vaststaat, is dit vaak een onzekere periode. Gelukkig kunt u zich hierop voorbereiden.

Als u geen eigen geld heeft, kunt u de kosten voor dubbele woonlasten meefinancieren in de hypotheek. U betaalt de hypotheekrente dan maandelijks uit het bouwdepot. En dat scheelt in de maandlasten. Nadeel is wel dat deze lening in box 3 valt en niet fiscaal aftrekbaar is.

Koopt u een duurzame en milieuvriendelijke nieuwbouwwoning? Kies dan voor een hypotheekverstrekker die duurzame woningen gunstig financiert. U mag extra lenen voor woningen met energiebesparende maatregelen. Hierdoor heeft u meer financiële speelruimte. Dit is vooral prettig in de periode dat u dubbele woonlasten heeft.

De hypotheekadviseur vertelt u welke kosten u kunt verwachten in de periode dat u twee huizen heeft. En houd er altijd rekening mee dat deze periode bij nieuwbouw langer kan duren dan gedacht.

5 tips voor meer financiële zekerheid

U weet nu waarop u moet letten bij uw hypotheek. Maar er is meer dat u kunt doen voor financiële rust en ruimte tijdens de bouw van uw nieuwe huis.

1. Let op de kleine lettertjes

Let er op dat uw nieuwbouwwoning wordt gebouwd met een garantie- en waarborgregeling. Uw huis wordt hoe dan ook afgebouwd, ook als de aannemer failliet gaat. Zo bent u goed beschermd.

2. Profiteer van aftrekposten tijdens de bouw

Tijdens de bouw kunt u al aftrekposten opvoeren. Voor de kosten van het inschakelen van een adviseur of notaris bijvoorbeeld. En dat is prettig in een periode waarin u veel kosten maakt. Op de site van de belastingdienst leest u welke kosten u mag aftrekken.

3. Vraag alvast hypotheekrenteaftrek aan

De hypotheekrente van een nieuwbouwwoning mag u tijdens de bouw al aftrekken. Als u van koop- naar koopwoning gaat, heeft u dus recht op dubbele hypotheekrenteaftrek. Dat geeft net wat extra financiële ruimte. Op de site van de belastingdienst leest u hoe dit werkt.

4. Check of u recht heeft op schadevergoeding

Bij vertraging van de bouw heeft u misschien recht op schadevergoeding. Bouwers nemen de termijn dat een nieuwbouwwoning klaar moet zijn vrij ruim op in de (koop)/aannemingsovereenkomst. Pas als de vastgelegde bouwtijd overschreden wordt, heeft u recht op een schadevergoeding. De Vereniging Eigen Huis laat in een handig stappenplan zien hoe u dit aanpakt.

5. Zoek een tijdelijke oplossing

Wat als u uw huidige woning uit moet voordat uw nieuwbouwwoning klaar is? Of als u de dubbele woonlasten moeilijk kan opbrengen? Zoek dan naar een betaalbare oplossing. Een tijdje intrekken bij vrienden of familie of een vakantiewoning huren is dan soms een optie.

Een goed begin is het halve werk

Laat u vooraf goed adviseren over de beste keuze in uw situatie. En vraag uw hypotheekadviseur wat u kunt doen tegen de risico’s van een te late oplevering.

Meer informatie