Waar of niet? Buitenlucht is viezer dan binnenlucht

De verwarming ’s nachts lager zetten spaart geen energie. Het raam mag niet open bij balansventilatie. En isolatie van spouwmuren leidt tot vochtproblemen. Over energiezuinig wonen wordt van alles beweerd. Maar wat is waar? In de rubriek ‘Waar of niet?’ scheiden kenners feiten van fabels. Deze keer buigen ze zich over binnenlucht versus buitenlucht.

De bewering:

“Buitenlucht is viezer dan binnenlucht.”

Waar of niet? De deskundigen:

Harm Valk (partner & senior adviseur Nieman Groep): “In tegendeel! In grofweg 95 procent van de gevallen is de lucht buiten schoner dan binnen. We horen over smog en andere luchtvervuiling, maar we weten niet hoe slecht de binnenlucht is en hoe slecht we die houden. Zorg altijd voor verse lucht in de ruimte waar je bent.”

Mariken Stolk (Senior communicatieadviseur Milieu Centraal): “Niet waar. De luchtkwaliteit in huis is vaak slechter: een op de tien woningen heeft last van schimmel en in veel huizen is binnen meer fijnstof aanwezig dan buiten. Ventilatie door buitenlucht in de woning te laten en vieze lucht af te voeren, blijft dus een noodzaak.”

André Meester (Ambassadeur sectie wonen VLA): “Een fabeltje. Het omgekeerde is het geval. Binnenlucht is vrijwel altijd ‘viezer’ dan buitenlucht. We zeggen niet voor niets: ‘even een frisse neus halen’ als we naar buiten gaan. Frisse en gezonde lucht haal je van buiten door continu te ventileren.”

Piet Jacobs (scheikundig technoloog en ventilatie-expert TNO): “In een luchtdichte woning, met filters in de toevoerlucht, is het mogelijk om de binnenlucht schoner te maken dan de buitenlucht. Maar als er in het ontwerp en de inrichting  van de woning geen aandacht voor kookafzuiging is gegeven dan is de concentratie fijnstof binnen juist in zo’n luchtdichte woning langdurig veel hoger dan buiten.”

Welke bewering wilt u voorleggen aan de kenners?

Kent u ook een veelgehoorde bewering over energiezuinig wonen? En wilt u dat onze kenners daar een oordeel over vormen? Stuur ons dan een mail via redactie@bewustnieuwbouw.nl. De meest prikkelende beweringen leggen we aan de deskundigen voor en komen terug in deze rubriek.

Meer informatie over ventileren:

Lees ook het bericht Aandacht voor fijnstof in de keuken met daarin een link naar een televisie-uitzending met Piet Jacobs die een hamburger bakt en laat zien hoeveel fijnstof hierbij ontstaat.