‘We kijken door een seniorenbril naar woningen’

Er is dringend behoefte aan seniorenwoningen. Ook voor de verhuur. Of eigenlijk, nadrukkelijk ook voor de verhuur. Ouderen verkopen hun huis om de overstap te maken naar een huurhuis of zijn al gewend om een woning te huren. Vastgoedbelegger Bouwinvest wil de komende jaren haar inleg in zorgvastgoed verdubbelen tot ongeveer 600 miljoen euro. Wat duidelijk maakt dat ze oog hebben voor deze doelgroep en fors willen investeren. “Twintig tot 25 procent van onze huurders is 60-plusser en dit percentage zal verder oplopen.”

Senioren huren graag, volgens Myriam Zuidervaart van Bouwinvest. Het past volgens haar bij deze levensfase. Of ze nu kiezen voor een appartement in de stad, aan de rand van de stad of juist een huis buiten de stad. Ze willen graag een woning die gelijkvloers is, hebben liever geen zorg meer voor de tuin en kiezen voor een plek om te wonen met veel voorzieningen in de buurt. Wonen met gelijkgestemden is ook steeds belangrijker, omdat ze dan op elkaar kunnen terugvallen in de directe woonomgeving. Serviceflats en aanleunwoningen bestaan nagenoeg niet meer. De overheid stimuleert dat ouderen langer zelfstandig thuis blijven wonen. Het gevolg is dat senioren maar al te vaak op zoek gaan naar een geborgen woonomgeving, een plek waar de buren klaar staan voor elkaar, maar wel met een plek -huis- voor jezelf. Het nieuwbouwproject LIFE in de wijk Houthaven in Amsterdam is hier een voorbeeld van.

Motivatie

Het is een mooi project waar ik heel graag deel van zou willen uitmaken, schrijft één van de geïnteresseerden om een appartement te gaan huren in het woongebouw LIFE. Bouwinvest vraagt aan toekomstige bewoners om een motivatie te schrijven als ze interesse hadden in een appartement in deze Amsterdamse wijk. Deze toelichtingzorgt ervoor dat we de bewoners beter leren kennen, wat hun bijdrage aan het concept is en waarom ze voor deze plek kiezen. We willlen iets meer weten over de bewoners dan alleen hun inkomensplaatje, we gaan ervan uit dat mensen met zelfde gedachtegoed prettiger samenleven.

Verbinding met elkaar en de stad

Het gaat bij LIFE om meer dan wonen. Om delen. Om het onderdeel zijn van. Of zoals een geïnteresseerde om en woning te huren bij nieuwbouwproject LIFE schrijft: “Ik zou heel graag deel uitmaken van een community. Deze woonvorm geeft verbinding met elkaar in de stad. Dat is goed voor de bewoners en voor de stad.”

Meer over LIFE

Los van de 59 vrije sector huurwoningen van Bouwinvest zijn er nog 39 sociale huurwoningen die via  woningcorporatie Habion in de verhuur gaan en ook 26 koopwoningen. Verder krijgt het gebouw een buurtkamer, waar de bewoners samen gebruik van kunnen maken, en op de begane grond zijn straks een huisarts, een fysiotherapeut en een apotheek te vinden. Ook komt er een dagbestedingsruimte van zorgorganisatie Cordaan. En tenslotte is er ook ruimte voor een restaurant aan het plein.

Levensloopbestendige woningen

De appartementen in LIFE zijn drempelloos, er is een lift naar iedere verdieping en de badkamer heeft een inloopdouche (geen bad) waar eventueel ook een rolstoel in kan. Het zijn kortom levensloopbestendige woningen. Volgens Myriam Zuidervaart zijn 65-plussers steeds meer aan het ‘voorsorteren’. Vroeger was er altijd een vangnet in de vorm van een aanleunwoning of serviceflat waar ze voor konden kiezen als ze bijvoorbeeld minder mobiel werden. Nu is het belangrijk dat ouderen vooruit denken en verhuizen naar een locatie waar ze over tien, twintig of wellicht dertig jaar nog kunnen wonen. “We kijken door een seniorenbril naar woningen”, voegt ze toe. Een voorbeeld: door het plaatsen van een automatische deur bij de berging kan een elektrische fiets makkelijk naar binnen gereden worden. Daar is niet veel kracht voor nodig. Handig als een senior minder kracht begint te krijgen. Ook handig overigens voor iemand met een kinderwagen.

Een kleurrijke grijze golf

Dé senior bestaat niet is de ervaring van Bouwinvest. De groep is heel divers en dat geldt ook voor hun woonwensen. Uit leefstijlenonderzoek van onderzoeksbureauSAMR voor Bouwinvest blijkt dat er bij 75-plussers een sterke dominantie is te zien van de groene leefstijl, wat staat voor veilig. Binnen de groep senioren jonger dan 75 is de verscheidenheid aan leefstijlen een stuk groter. Het onderzoek noemt vier leefstijlen voor de jongere garde senioren. Los van de groene groep, is er een gele groep (wat staat voor gezellig), een rode groep (vrijheid) en blauwe groep (kwaliteit). “De rode groep was overwegend jong in de jaren zestig en zeventig van de vorige eeuw. En de blauwe groep die gaat voor kwaliteit en heeft daar ook het geld voor. Zij gaan op zoek naar een huurwoning in bijvoorbeeld Amstelveen of een chique buitenwijk van Den Haag of in ’t Gooi.”

Vol in het leven

De toekomstige bewoners van de vrije sector huurwoningen in LIFE behoren overwegend tot de rode wereld in onze termen Stadsgenieter en Sfeerzoeker genoemd, stelt de vastgoedbelegger. “LIFE staat voor samen vol in het leven. Het gaat om mensen met een ongedwongen levensstijl. het draait om respect en aandacht voor elkaar.” Het appartementencomplex bestaat uit vijf woonlagen en het is gebouwd in de stijl van de Amsterdamse School. De plafonds hebben een hoogte van 2 meter 90. De huurprijs ligt op een vanaf prijs van ongeveer 1425 euro per maand. Begin 2020 kunnen de eerste huurders (vrije sector) hun intrek nemen in LIFE. “Samen zelfstandig oud worden”, staat op de site van Bouwinvest in een artikel over LIFE. “Voor ouderen is het belangrijk om prettig te wonen op een plek waar ze zich thuis voelen, ongeacht hun geaardheid, afkomst, levensstijl of overtuiging.”

Meer informatie: