Behalve het vrij globale energielabel A wordt aan nieuwbouwhuizen ook een EPC toegekend, een energieprestatiecoëfficiënt. Dit getal drukt nauwkeurig uit hoe energiezuinig uw huis is. Koopt u een nieuwbouwhuis, vraag dan altijd naar de EPC. Die kan namelijk anders uitpakken dan u verwacht.
EPC: datum bouwaanvraag bepalend
Dat overkwam een klant die in 2015 een nieuwbouwhuis kocht in Noord-Holland. Zijn huis had een EPC van 0,4. Tenminste, dat dácht hij. Logisch, want de wettelijke eisen waren op 1 januari 2015 weer aangescherpt, om nieuwbouw nóg energiezuiniger te maken. Toch bleek de EPC van zijn huis iets minder gunstig te zijn: 0,6. Dit kon gebeuren doordat de wettelijk vereiste EPC wordt bepaald door de datum waarop de bouwaanvraag wordt ingediend. De bouwaanvraag voor zijn huis was van december 2014. Toen gold nog een vereiste EPC van 0,6.
Hoe lager, hoe zuiniger
Uiteraard is 0,6 ook een mooie score, maar 0,4 is beter. Niet alleen voor het klimaat en het milieu, maar ook voor de portemonnee. Want hoe energiezuiniger uw huis is, hoe minder kosten u aan energie kwijt bent. Althans, bij normaal verbruik.
Lees ook: Van A naar BENG en beter
Vraag de projectontwikkelaar naar de EPC
Dat uw nieuwbouwhuis een energielabel A heeft, zegt dus niet alles over de energieprestaties. De EPC kan binnen dit label fors variëren, van 0,8 tot zelfs -0,4. In het laatste geval gaat het om een huis dat meer energie oplevert dan u verbruikt. Vraag de projectontwikkelaar dus altijd naar de EPC, dan weet u waar u aan toe bent.