Welk budget past bij mij?

budget-nieuwbouw

Bij het kopen of huren van een nieuwe woning, kijk je naar wat je kunt betalen qua huur of hypotheek. In plaats van te kijken naar wat je maximaal kunt betalen, kun je ook kijken welk bedrag past bij jouw financiële situatie en persoonlijke levensstijl. Afhankelijk van jouw financiële situatie en jouw uitgavenpatroon, kun je het budget bepalen dat je voor wonen kunt en wil vrijmaken. Hoe bepaal je dit budget?

1. Huidige inkomsten en uitgaven op een rijtje zetten

Ten eerste is het belangrijk jouw inkomsten op te schrijven. Zorg dat je alle inkomsten meeneemt, zoals loon of pensioen. Maar ook andere regelingen, zoals kinderbijslag. Ten tweede zet je zowel de maandelijkse, als eenmalige kosten op een rijtje. Dit geeft je een compleet beeld van jouw financiële situatie en uitgavenpatroon.

2. Budgetvoorkeur vaststellen

Nu je een duidelijk beeld hebt van jouw financiële situatie, weet je welk budget je kan inzetten om een huis te kopen of te huren. De vraag is natuurlijk of je dit volledige budget wil inzetten om een woning te huren of te kopen. Bepaal voor jezelf hiervoor een bedrag waar jij je comfortabel bij voelt.

Het kan natuurlijk ook zijn dat je jouw budget te krap vindt en hier een verandering in wil aanbrengen. Dan is het verstandig om te bepalen waarop je kunt besparen. Je kunt bijvoorbeeld besparen door goedkopere abonnementen af te nemen of huidige onnodige abonnementen juist af te zeggen.

3. Nieuwe maandelijkse kosten bepalen

Heb je vervolgens een huis op het oog? Bepaal dan wat jouw nieuwe maandelijkse lasten kunnen zijn door te verhuizen. Waar moet je dan aan denken? Ga je wonen in een huurhuis, dan betaal je elke maand huur en servicekosten. Koop je een woning, dan zijn er andere maandelijkse lasten, zoals de rente en aflossing van jouw hypotheek. Daarnaast betaal je bijvoorbeeld verzekeringen, onderhoud en belasting (WOZ). Vergeet ook je energierekening niet.

4. Eenmalige kosten

Vervolgens kijk je naar de eenmalige kosten. Of je nu naar een koophuis of een huurhuis gaat, je maakt altijd eenmalige kosten voor de verhuizing en voor het inrichten van jouw nieuwe huis (en tuin). Bij een koophuis maak je ook nog eens eenmalige kosten voor bijvoorbeeld de hypotheekadviseur. Verder moet je bepalen of (en hoeveel) je eigen geld in kunt brengen voor de aankoop van de woning. Tip: voor het inrichten van jouw nieuwe huis kun je mogelijk goedkopere alternatieven vinden. Neem eens een kijkje in tweedehandswinkels.

5. Passend budget

Als je alle inkomsten, nieuwe maandelijkse kosten en de eenmalige kosten overzichtelijk hebt gemaakt, dan is duidelijk of jij het beoogde huis kunt (en wil) kopen of huren. Het budget moet voor jou comfortabel voelen.

Controle over je budget

Tegenwoordig heb je digitale apps, die je kunnen helpen om overzicht te krijgen in je budget. Kijk bijvoorbeeld eens naar een gratis app als ABN Amro – grip (vaak ook te gebruiken als je bij andere banken een betaalrekening hebt). Deze app koppelt je inkomsten en uitgaven automatisch. Hierdoor kan de app geldzaken indelen in categorieën. Je kunt bijvoorbeeld ook een budget instellen, zodat je nog meer controle hebt over jouw financiën.

Meer informatie: