Wonen we straks in een kasteelrijtjeshuis?

Het rijtjeskasteel van architecten Dingeman Deijs en Jeroen Atteveld is vooral bedoeld om de discussie aan te zwengelen over hoe we in de toekomst in Nederland willen wonen. Het ontwerp krijgt veel aandacht in de media en de discussie loopt. Ondertussen ontvangen de twee architecten tal van telefoontjes en mailtjes van geïnteresseerde consumenten. Blijft het bij een idee of wordt het kasteelrijtjeshuis werkelijkheid?

Het begon met een wedstrijd die werd uitgeschreven door funda. De woningwebsite nodigde architecten uit om met ideeën te komen voor het ideale (en betaalbare) huis van de toekomst. De data van funda (dus het zoekgedrag van consumenten) vormden de basis voor vernieuwende ideeën.

Wegdromen bij villa’s en kastelen versus reële woonwensen

Dingeman Deijs en Jeroen Atteveld wonnen de wedstrijd en werkten het idee uit tot een ontwerp dat ze het rijtjeskasteel noemen. Wat hen opviel aan de data is dat er veel funzoekers zijn die op funda zoeken naar kastelen en villa’s. Simpelweg om even weg te kunnen dromen. Aan de andere kant zijn er veel consumenten die zoektermen gebruiken als buitenruimte en perceelgrootte. Dit zijn veelal consumenten die daadwerkelijk op zoek zijn naar een woning. “In het dichtbevolkte Nederland zijn we heel erg op zoek naar ruimte. Dat vonden wij heel interessant”, vertelt Dingeman Deijs.

Van rijtjeswoning naar rijtjeskasteel

De jonge architect, die zelf in een rijtjeshuis opgroeide, vertelt dat het voor hem belangrijk was om te weten te komen hoe de Nederlander in de toekomst wil wonen en hoe vervolgens wens en werkelijkheid verenigd kunnen worden. Hij en zijn collega gingen aan de slag om een betaalbaar ontwerp te maken: het rijtjeskasteel. Zestig procent van de Nederlanders woont in een rijtjeshuis. Deze variant moest iets extra’s krijgen.

Kenmerken van het kasteelrijtjeshuis

Het ontwerp van Dingeman Deijs (Dingeman Deijs Architects) en Jeroen Atteveld (Heren 5 Architecten) kenmerkt zich door een in verhouding grote woonkamer van 42 vierkante meter en een hoog plafond, bijna tot aan de nok. De rest van het huis is een stuk compacter (want het moet betaalbaar blijven): met onder andere een kleine slaapkamer, een bedstee-kamer en een verlaagde doucheruimte. Waar waren de consumenten het meest enthousiast over? “Vooral de grote woonkamer en ze vonden het mooi om te zien dat er veel ruimte en licht is.”

Duurzaamheid ook meegenomen in het ontwerp

Verder vindt de ontwerper het een pre dat het een energieneutrale woning is. Ook al is het energieverbruik nog niet precies berekend. “Het is een concept. Het is nog niet echt doorgerekend. Maar we hebben er dingen in gebracht die we heel belangrijk vonden zoals dubbel glas en zonnepanelen op het dak.”

Reacties van consumenten

De aandacht voor het ontwerp van de twee architecten in de media was gigantisch en ook consumenten roerden zich op social media: zeer interessante benadering, super mooi, heel erg gaaf! Ook al was uiteraard niet iedereen enthousiast: boven te klein, volgens een reactie op Facebook. Verschrikkelijk, reageerde iemand anders. Maar het idee leeft en de discussie loopt.

Origineel maar niet uitvoerbaar

Friso de Zeeuw, praktijkhoogleraar gebiedsontwikkeling aan de TU Delft, reageerde in een opiniestuk in de NRC dat het kasteelrijtjeshuis weliswaar een origineel idee is, maar hij noemde het ook kansloos. “Je kunt de kenmerken van een kasteel niet in het volume en de logica van de rijtjeswoning proppen”, schrijft hij in het opiniestuk. De hoogleraar denkt dan ook dat huishoudens met kinderen deze variant van de traditionele rijtjeswoning niet op prijs stellen.

De eerste aanvragen komen al binnen

Toch is er zeker interesse, volgens Dingeman Deijs. Hij en college-architect Jeroen Atteveld gaan binnenkort in overleg met funda om te kijken of het idee een vervolg krijgt. Dus of het concept het niveau van een leuk idee kan ontgroeien en er daadwerkelijk een rijtjeskasteel gebouwd kan gaan worden. De eerste consumenten hebben zich gemeld bij het tweetal. “We hebben een lijst gemaakt van mensen die geïnteresseerd zijn in zo’n woning. Wij willen het rijtjeskasteel graag realiseren. En”, voegt hij toe, “we willen er in ieder geval één proberen neer te zetten.”

Zou u in een kasteelrijtjeshuis willen wonen? Laat het ons weten: redactie@bewustnieuwbouw.nl