Na het ondertekenen van de koop-/aannemingsovereenkomst heeft u een week bedenktijd. In die week kunt u zonder opgave van reden en kosteloos van het contract af. Daarna kan dat alleen via de ontbindende voorwaarden.
Mogelijke ontbindende voorwaarden
Standaard zijn er diverse ontbindende voorwaarden:
- Voorbehoud van financiering. U kunt de koop ongedaan maken als u geen hypotheek krijgt.
- De toekenning van een waarborgcertificaat. U kunt de koop ongedaan maken als de waarborgende instelling geen waarborgcertificaat toekent.
- Het verkrijgen van Nationale Hypotheekgarantie (NHG). U kunt de koop ongedaan maken als u geen hypotheek met NHG krijgt.
- Het verlenen van een woonvergunning door de gemeente. U kunt de koop ongedaan maken als uw gemeente geen woonvergunning verleent.
Daarnaast kunt u andere ontbindende voorwaarden in het contract laten opnemen, als de verkoper daarmee instemt. Denk bijvoorbeeld aan de verkoop van uw oude huis.
Contract ontbinden
U moet alles doen wat redelijkerwijs mogelijk is om de ontbindende voorwaarden niet in te laten gaan. Als het ondanks uw inspanningen niet lukt om aan de voorwaarden voor de koop te voldoen, kunt u de koop ontbinden. Let erop dat u dit tijdig (dus binnen de termijn die is opgenomen in het contract) aan de verkoper laat weten. Vermeld ook duidelijk op welke gronden uw aanvraag voor bijvoorbeeld uw hypotheek is afgewezen. Bent u te laat of maakt u de reden onvoldoende inzichtelijk, dan kunt u aan de koop gehouden worden. U betaalt dan een boete van 10 procent van de koopsom als de koop niet door gaat.
Meer informatie:
- Wat is een voorlopig koopcontract? Lees de toelichting van De Hypotheker, geldig voor zowel nieuwbouw als bestaande bouw.