Zonneboiler (voor warm water)

Een zonneboiler bestaat uit een zonnecollector op dak en een voorraadvat dat meestal op zolder staat. Met deze installatie wordt tapwater door de zon verwarmd.

Hoe werkt een zonneboiler?

Een zonneboiler bestaat uit een collector en een voorraadvat. De zonnecollector vangt zonnestraling op en verwarmt daarmee water dat door de zonnecollector stroomt. De ingevangen warmte wordt afgestaan aan drinkwater in het voorraadvat. In de zomer kan het water in dat vat makkelijk 90°C worden. Maar ook in de winter wordt het vaak nog behoorlijk warm. Een naverwarmer, bijvoorbeeld een cv-combiketel of een warmtepomp, zorgt ervoor dat het tapwater altijd op 60°C komt. Bij deze temperatuur krijgen bacteriën zoals legionella geen kans. Als het water in het voorraadvat heter is, wordt het met koud water aangevuld tot de vereiste 60°C is bereikt.

Uw rendement

Om optimaal van de zon te profiteren, moet u rekenen met minstens 1 m² collectoroppervlak en minstens 50 liter boilerinhoud per persoon. Met een zonneboiler wordt het energieverbruik voor warm tapwater dan ongeveer gehalveerd.

Gebruikte technieken

De meest voorkomende collector is de vlakkeplaatcollector. Deze bestaat uit een metalen plaat van ongeveer 2,5 m² waarin dunne leidingen voor het collectorwater zijn verwerkt. De plaat is donkergekleurd en voorzien van een spectraal-selectieve laag. Er zijn ook collectoren die bestaan uit vacuümbuizen. Deze hebben een iets hoger rendement dan een vlakkeplaatcollector. In nieuwbouwhuizen liggen zonnecollectoren met eventuele zonnepanelen voor elektriciteit netjes in het dakvlak tussen de dakpannen.

Aandachtspunten

  • Een zonnecollector hoeft u in de regel niet schoon te maken. Met regen gebeurt dat vanzelf.
  • Een zonneboiler moet eens in de vijf jaar worden nagekeken, liefst tegelijk met onderhoud van de installaties voor verwarming en ventilatie. Het onderhoud kost ongeveer 50 tot 100 euro.
  • U kunt een zonneboiler uitstekend combineren met een hot-fill wasmachine en vaatwasmachine.

Meer informatie: