Zonnepanelen geven hoger rendement dan spaarrekening

De vraag naar zonnepanelen is enorm toegenomen, ook onder kopers van een nieuwbouwwoning. Belangrijke stimulans is de prijsdaling van zonnepanelen in de afgelopen jaren. Wat ook speelt is een stukje bewustwording bij de consument over duurzaamheid. En het zomerse weer en de vele zonuren van de afgelopen tijd zal de vraag naar panelen zeker verder doen aanwakkeren. Bezitters van zonnepanelen zagen de stroomopbrengst in juli naar recordhoogte stijgen, volgens berekeningen van Milieu Centraal. Dit maakt nog eens extra duidelijk dat investeren in zonnepanelen loont.

Het financieel rendement op zonnepanelen bedraagt zo’n zes procent tegen een rente van nog geen half procent op uw spaarrekening. “Het is handiger om uw spaargeld op uw dak te leggen dan op een spaarrekening te zetten”, vertelt Mariken Stolk van voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal. Zonnepanelen zorgen voor een lagere energierekening omdat de panelen stroom opwekken voor eigen gebruik. Ook kunnen bezitters van zonnepanelen extra inkomsten genereren door de stroom die ze zelf niet nodig hebben – en dus over hebben – terug te verkopen aan de energieleverancier. Dit heet salderen. De verrekening vindt plaats op de jaarrekening van de consument.

Alles tussen oost en west

Kopers van een nieuwbouwhuis die zonnepanelen laten plaatsen moeten wel opletten dat de panelen op een optimale plek worden geplaatst. Het meest ideaal is het wanneer zonnepanelen op een dak op het zuiden worden geplaatst, maar eigenlijk is alles tussen oost en west goed, constateert Lex Schiebaan van het informatieplatform voor zonnepanelen Fritts.

Zonnepanelen of dakpannen

De prijsdaling van panelen maakt het volgens de zonne-energiespecialist echter ook interessant om elders op het dak panelen te laten leggen. “Waarom zou u niet het hele dak volleggen met zonnepanelen als u een nieuwbouwhuis koopt. Dan kiest u voor zonnepanelen in plaats van dakpannen.” Lex Schiebaan voegt toe dat het een misverstand is dat zonnepanelen op het noorden niets zouden opleveren.

Extra hypotheekmogelijkheden

De kosten van zonnepanelen in vergelijking met de totale investering die nodig is voor een nieuwbouwhuis, noemt Lex Schiebaan gering. Hij noemt als voorbeeld een totaalprijs van een nieuwbouwwoning van zeg drie ton, waarbij een investering van ongeveer vijfduizend euro voor de panelen voldoende is om genoeg energie op te wekken voor eigen gebruik. Of beter nog: de energie die u zelf niet nodig heeft, terug te leveren aan het openbare net. Daar komt bij dat er extra hypotheekmogelijkheden zijn als u overgaat tot het kopen van een energiezuinige woning. “Bij sommige banken of andere hypotheeknemers is het mogelijk om rentekorting te krijgen als u bijvoorbeeld zonnepanelen koopt. Dan ontstaat er een heel ander business model.”

Kortere terugverdientijd

De prijsdaling van zonnepanelen zorgt voor een kortere terugverdientijd. Was het eerder zo dat het tien jaar of langer duurde voordat u de kosten van zonnepalen kon wegstrepen tegen de besparingen op uw energierekening. Nu is dat teruggelopen naar een gemiddelde van zeven tot negen jaar. Natuurlijk is de uitkomst van deze som sterk afhankelijk van de hoogte van uw investering. Maar vergeet daarbij niet dat panelen van een hogere kwaliteit (dus wat waarschijnlijk duurder) ook een hoger rendement kunnen opleveren. Laat u goed voorlichten. En is aanschaffen te duur dan kunt u ook overwegen om panelen te leasen.

Veranderingen

Kopers van een nieuwbouwhuis die overwegen om ook zonnepanelen aan te schaffen, krijgen wel te maken met veranderingen: de huidige salderingsregeling wordt vanaf 2023 (uitgesteld tot 2025 red.) geleidelijk afgebouwd. Dit wil zeggen dat het voordeel dat huishoudens ontvangen op hun energiebelastingen – in ruil voor het terugleveren aan het net – dan geleidelijk minder wordt. Er komt een nieuwe regeling, maar het is nog niet bekend hoe die er uit gaat zien. Lex Schiebaan meent in ieder geval dat het gunstiger is om voor die tijd panelen aan te schaffen en niet te wachten tot het is veranderd.

Wachten eigenlijk geen optie

Zowel het informatieplatform Fritts als voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal raden aan om de aanschaf van zonnepanelen niet uit te stellen. Het heeft niet zoveel zin om te wachten op een verdere prijsdaling. Die zal niet zo sterk zijn als de afgelopen jaren het geval is geweest. En ook de technologische vooruitgang (en hiermee het rendement van de zonnepanelen) zal niet omhoog schieten. Mariken Stolk van Milieu Centraal: “Door te wachten op betere technieken en lagere prijzen loopt u jarenlang de voordelen van eigen stroomopwekking mis. Het is een hele gunstige investering.”

Diverse tips van Fritts en Milieu Centraal op een rijtje:

  • Vraag meerdere offertes aan als u overweegt om zonnepanelen aan te schaffen (minimaal drie!);
  • Vergelijk niet alleen de prijs, maar ook dingen als hoe zit het met de garantie op de panelen;
  • Kies de meest optimale plek (voor het beste rendement) als u besluit zonnepanelen op uw dak te laten plaatsen. Ook al is het zeker ook het overwegen waard om bij de aanschaf van een nieuwbouwhuis het hele dak vol te leggen met panelen. Dan vormt het een mooi geheel en zijn ze minder zichtbaar;
  • Zorg dat de omvormer (noodzakelijk om zonnecellen om te zetten in stroom) is aangesloten op het internet. Dat is niet vanzelfsprekend het geval bij nieuwbouwhuizen. Immers… u woont er nog niet en het is makkelijk om dit detail later over het hoofd te zien;
  • Het monitoren van het gebruik is noodzakelijk. Dankzij bijvoorbeeld een slimme meter en het installeren van apps heeft u snel inzicht in uw stroomverbruik;
  • Vergeet niet dat als u zonnepanelen koopt, dat u de btw op de aanschaf en het plaatsen kunt terugvragen van de Belastingdienst;
  • Zonnepanelen vallen niet automatisch onder uw opstalverzekering. Het is goed om dit specifiek bij uw verzekeraar te checken.

Meer informatie: