Een kwart van de Nederlandse huiseigenaren heeft er geen moeite mee om klussers zwart te betalen voor werkzaamheden aan het huis. Iets minder dan de helft heeft er geen goed gevoel bij, maar doet het (soms) toch. Dat blijkt uit onderzoek van de Vereniging Eigen Huis. Hoewel zwart klussen dus vaak voorkomt, is het niet zonder risico.
Geen garantie
Een van de belangrijkste risico’s is dat u bij slecht uitgevoerd werk, waarbij geen overeenkomst op papier staat, vaak geen garantie van de klusser heeft. Als dan door knoeiwerk lekkage, brand of een andere schade ontstaat, kan de verzekeraar uw schadeclaim geheel of gedeeltelijk afwijzen.
Kans op boete
Daarnaast loopt u het risico op een boete, als u klussers aan het werk zet zonder werkvergunning.
Ook zwartwerk in nieuwbouwhuizen
Zwart klussen gebeurt niet alleen in bestaande huizen. Ook in en rondom nieuwbouwhuizen wordt vaak flink zwart geklust. U kunt bijvoorbeeld denken aan schilderwerk, stukadoorswerk of het aanleggen van de tuin.
Zwartwerk kan kostbare gevolgen hebben
Nu zijn bij dit soort werkzaamheden de risico’s misschien niet zo groot. Anders is dat als het bijvoorbeeld om het plaatsen van een dakkapel gaat. Een slechte uitvoering kan dan leiden tot onder meer lekkages en problemen op het gebied van comfort en energieprestaties. (Zie ook: Vraag & antwoord: Energieverbruik – Kattenluikje, afzuigkap of dakkapel. Kan dat nog?) Als u zelf moet opdraaien voor de gevolgen van onprofessioneel zwart kluswerk, kan dat behoorlijk in de papieren lopen.
Zelf BTW controleren niet nodig
Overigens mag u er als huiseigenaar vanuit gaan dat de prijsopgave van uw aannemer altijd inclusief BTW is. U hoeft zelf dus niet na te gaan of de aannemer de BTW juist heeft berekend en of hij daadwerkelijk omzetbelasting afdraagt. Als de schilder, stukadoor, tuinman of andere aannemer dat niet doet, is dat formeel een fiscaal misdrijf.
Verhoging BTW
Aan het onderzoek van de Vereniging Eigen Huis deden bijna 1.100 mensen mee. Opvallend: driekwart van hen is van mening dat de recente BTW-verhoging van 6 naar 21 procent het zwartwerken in de hand werkt.
Meer informatie:
- Lees het volledige artikel over dit onderzoek in het Magazine van de Vereniging Eigen Huis.
- Lees het persbericht over dit onderzoek.