In een energiezuinig huis gebruikt u minder energie. In een ZEN-woning misschien wel helemaal niets. Dan hoeft u dus ook minder te betalen. Maar of u minder betaalt dan in uw oude huis, hangt ook van veel andere factoren af.
Wat staat er op uw energierekening?
Op de rekening van uw energiebedrijf staan vaste en variabele kosten. De vaste kosten zijn de kosten voor vastrecht en infrastructuur. Deze betaalt u altijd, hoeveel of hoe weinig energie u ook afneemt. De variabele kosten hangen direct af van de hoeveelheid energie die u afneemt. De energieprijzen en de hoogte van het vastrecht verschillen per leverancier en zijn afhankelijk van het contract dat u afsluit.
Woninggebonden en huishoudelijk energieverbruik
Het woninggebonden energieverbruik is de hoeveelheid energie die nodig is voor verwarming en koeling, ventilatie en warm tapwater. De hoogte hiervan hangt voor een groot deel af van hoe uw woning is gebouwd. In een (zeer) energiezuinig huis is het woninggebonden energieverbruik minimaal.
Een groot deel van de energierekening wordt bepaald door het gebruik van apparaten en lampen. Dit heet het huishoudelijke energieverbruik. Grote energieslurpers zijn apparaten die de hele dag aanstaan, zoals een netwerkcomputer of een waterbed en apparaten met een groot vermogen zoals een plasma-tv en een wasdroger. Hier heeft u als bewoner veel invloed op.
Verhuizen naar een energiezuinig huis
In een (zeer) energiezuinig huis is het woninggebonden energieverbruik lager dan in een vergelijkbaar ouder huis. Er zijn zelfs huizen die meer energie opwekken dan nodig is voor verwarming en warmwater. Zoals een nul-op-de-meterwoning. Daar leveren de zonnepanelen op dak evenveel energie als wat u in totaal in een jaar gebruikt: woninggebonden en huishoudelijk. Dat leidt automatisch tot een lage rekening. Dat wil nog niet zeggen dat u dan niets meer betaalt. U betaalt nog wel de vaste kosten. Ook als u méér gebruikt dan wat de zonnepanelen leveren, moet u het resterende energieverbruik betalen.
Verhuizen naar een groter huis
Als u verhuist naar een (zeer) energiezuinig, maar groter huis, wil dat niet direct zeggen dat u minder energie gaat gebruiken. Veel mensen verhuizen omdat er gezinsuitbreiding is. Dan gaat u de droger vaker gebruiken of stookt u meer omdat u meer thuis bent en gaat het energieverbruik omhoog. Komt u uit een ouder, slecht geïsoleerd huis, dan bent u er misschien aan gewend dat het niet overal behaaglijk is. Verhuist u naar een nieuw, goed geïsoleerd huis, dan verandert uw stookgedrag en kan de energierekening soms toch nog tegenvallen.
Saldering bij energielevering
Zonnepanelen op dak leveren elektriciteit als de zon schijnt. Gebruikt u op die momenten weinig stroom, dan gaat het overschot naar het net. Het saldo op de kilowattuurmeter (kWh) loopt dan terug. Op de energierekening worden gebruik en levering tegen hetzelfde tarief met elkaar verrekend. Dat heet saldering. De minister kondigde eerder aan dat saldering tot 2020 zou blijven, maar heeft inmiddels bekend gemaakt de salderingsregeling te verlengen tot 2023. Daarna wordt de regeling wellicht versoberd.
Stijgende energieprijzen
In de afgelopen decennia zijn de energieprijzen flink gestegen, al zijn er korte periodes geweest van prijsdalingen. Gemiddeld is de prijs van een kubieke meter aardgas jaarlijks echter met acht procent omhoog gegaan en de kWh-prijs vier procent. Als u in een (zeer) energiezuinig huis woont, merkt u daar niet zoveel van. Gaat uw rekening toch omhoog, dan is de stijging allicht kleiner dan in een oud, slecht geïsoleerd huis.
Meer informatie:
- Wat is een ZEN-woning?
- Wat betekent EPC, energielabel A en nul-op-de-meter?
- Energiezuinige huishoudelijke apparaten
- Spaarlampen en LED-verlichting
- Zonnepanelen (voor elektriciteit)
- De Consumentenbond geeft uitleg over alle posten die er op een energierekening kunnen staan.
- De overheid geeft hierover informatie via ConsuWijzer, het loket van de Autoriteit Consument & Markt.