Welke maandelijkse lasten kan ik aan? En wat zijn de normen die verhuurders hanteren voor wat u maandelijks mag uitgeven aan huur? Met de antwoorden op dit soort vragen brengt u uw financiële mogelijkheden om een huis te huren in kaart.
Normen voor maandelijkse huurlasten
Om voor een huurwoning in aanmerking te komen moet u aan de inkomenseis van de verhuurder voldoen. Beleggers hanteren voor huurwoningen in de vrije sector vaak een gestaffeld systeem. Het bruto maandinkomen moet over het algemeen tussen de 3,5 tot 4,5 maal de maandhuur liggen. Dit kan betekenen dat bij een maandhuur van 850 tot 1000 euro wordt uitgegaan van een bruto maandinkomen van 4,5 maal de maandhuur. Bij een hogere huurprijs gaat dit percentage stapsgewijs omlaag. Zo kan het zijn dat bij een maandhuur van ruim 1500 euro wordt uitgegaan van een bruto maandinkomen van 3,5 maal de huurprijs.
De voorwaarden kunnen iets verschillen per eigenaar/verhuurder, maar een bruto inkomen van 3,5 tot 4,5 is een goede leidraad. Informeer bij de verhuurder welk percentage ze precies hanteren voor een bepaalde huurprijs.
Het is overigens zo dat voor senioren een iets lagere inkomenseis geldt. Bij bepaalde projecten gaan beleggers uit van een inkomenseis voor gepensioneerden van drie maal de huur. Ook dit is makkelijk na te vragen bij de verhuurder.
Inkomen van uw partner telt ook mee
Indien u een partner heeft, telt ook het bruto maandinkomen van hem of haar mee als u een (nieuwbouw-) huis gaat huren. In dat geval telt uw salaris voor 100 procent en dat van uw partner in de meeste gevallen voor ¾ mee.
Financiële ruimte
Uw financiële ruimte wordt niet alleen bepaald op grond van uw inkomen. Er wordt ook gekeken naar eigen vermogen, schulden en verplichtingen. Lees meer hierover in het artikel Huis huren en toetsing.
Meer informatie:
Onder Vraag & antwoord: Financiën vindt u meer informatie om u te helpen uw financiële mogelijkheden in beeld te brengen. U kunt ook direct het antwoord op een van de onderstaande vragen bekijken.