Alle beetjes helpen. Ook voor u als koper van een nieuwbouwhuis. Zo kunt u bijvoorbeeld de btw op zonnepanelen terugvragen bij de Belastingdienst. Dat levert u al snel honderden euro’s op. Voorwaarde is dat u een gespecificeerde btw-factuur kunt overleggen aan de Belastingdienst waaruit blijkt wat de kosten zijn van de zonnepanelen en de installatie daarvan. Een totaalfactuur voor de hele koop-aanneemsom van de woning is voor de Belastingdienst onvoldoende.
Anke Hermelink, kopersbegeleider binnendienst bij ontwikkelende bouwer Trebbe, vertelt dat bewoners van een nieuwbouwhuis tegen de oplevering een factuur krijgen toegestuurd met de specificatie van de zonnepanelen. Trebbe stuurt een linkje van de website van de Belastingdienst mee waarin staat wat de koper van een huis met zonnepanelen moet doen om in aanmerking te komen voor een btw-teruggave. En waarom zou u dat niet willen? Het bedrag kan oplopen tot zo’n zes- tot zevenhonderd euro. Soms meer.
Hoe werkt het
Volgens advies-organisatie Milieu Centraal is het sinds 2018 sowieso een stuk gemakkelijker geworden om btw terug te vragen bij de aanschaf van zonnepanelen. Op de site van de Belastingdienst vindt u het formulier Opgaaf zonnepaneelhouders. Ook ontwikkelaars en bouwers verwijzen u graag door naar deze site. Het invullen van dit formulier kost niet veel tijd. Het gaat slechts om een paar vragen zoals bijvoorbeeld de factuurdatum en uiteraard het adres waar de zonnepanelen zijn geplaatst. Zodra u een reactie hebt van de Belastingdienst en in het bezit bent van de gespecificeerde factuur met daarin de kosten van de zonnepanelen en de installatie daarvan, kunt u online de officiële aanvraag voor de btw-teruggave in gang zetten.
Een derde of bijna het gehele btw-bedrag
Er zijn twee manieren om het dak van pv-panelen te voorzien. Eén de pv-panelen worden op de dakbedekking aangebracht. Een andere mogelijkheid is dat de panelen in het dak zijn geïntegreerd. In dat laatste geval kunt u als koper maar een derde van het volledige btw-bedrag terugkrijgen van de Belastingdienst.
Voorbeeld 1: teruggave btw – niet geïntegreerde zonnepanelen
In dit geval komt u als koper in aanmerking voor teruggave van bijna het gehele btw-bedrag. Er wordt een klein bedrag in mindering gebracht onder de noemer jaarlijks forfait. De hoogte van dat forfait hangt samen met het opwekvermogen van de panelen. In dit voorbeeld hebben de zonnepanelen een capaciteit van 2.800 kWh. Het forfait komt dan uit op 60 euro. Het btw-bedrag bedraagt (zo staat op de factuur) 800 euro. Dit betekent dat u recht heeft op een teruggave van 740 euro.
Voorbeeld 2: teruggave btw – geïntegreerde zonnepanelen
Stel u vindt het mooier om uw nieuwbouwhuis te laten voorzien van geïntegreerde zonnepanelen. Of de ontwikkelaar heeft die keuze al voor u gemaakt en het staat zo in de bouwplannen. In dat geval komt u in aanmerking voor teruggave van een derde van het totale btw-bedrag. In hetzelfde voorbeeld van hierboven – met een capaciteit van 2.800 kWh, pakt het forfait lager uit. Dat is een mooie bijkomstigheid. Het forfait bedraagt dan 20 euro. Het btw-bedrag pakt bij niet geïntegreerde panelen hoger uit. Dit komt simpelweg omdat u een dakbedekking en zonnepanelen in één koopt. Daar zit een hoger prijskaartje aan. In dit voorbeeld is het btw-bedrag 1.500 euro en dat deelt u door drie. Het forfait bedraagt 20 euro. Dan komt u vervolgens in aanmerking voor een btw-teruggave van 480 euro.
Zonder factuur geen btw-teruggave
Anke Hermelink vertelt dat de kopers vlak voor de oplevering de gespecificeerde factuur voor de zonnepanelen ontvangen. “Zonder factuur geen btw-teruggave! Vandaar dat kopers de separate factuur ontvangen voor de zonnepanelen en de plaatsing.”